Programska celina Karavan Evropske prestonice kulture uskoro će nas odvesti na gastronomsko i muzičko putovanje Evoropom. Pripremajući se za ovu jedinstvenu manifestaciju u mreži kulturnih stanica biće organizovano nekoliko radionica za decu, gde će najmlađi imati priliku da se upoznaju sa kulturom i gastronomijom evropskih regiona.
U Kulturnoj stanici Svilara posetićemo Italiju 14. marta, sa početkom u 17 sati. Ova zemlja u celom svetu poznata je po umetničkim delima i divnim građevinama, zbog čega su je rado posećivali i srpski umetnici kako bi usavršili svoje slikarsko umeće. Međutim, Italija je poznata i po svojoj kuhinji. Ona je rodno mesto najbolje kuhinje na svetu, pune ukusa i mirisa, koji savršeno utiču na sva čula. Kroz četiri različite radionice imaćete priliku da zamislite šetnju ulicama Italije uživajući u različitim ukusima italijanske kuhinje, pokrenete vulkan i osetite lepotu italijanskog jezika. Radionicu će voditi Vesela Maćkić. Prijave za učešće su obavezne i to možete učiniti putem mejla [email protected]
CELOKUPAN PROGRAM
I SLOŽI SLAGALICU I OTKRIJ ZNAMENITOST
Ispred nas se nalaze tri fotografije znamenitosti: Krivi toranj u Pizi, Koloseum i mapa Italije u obliku čizme i bojama zastave. Deca sastavljaju fotografije od delova i pogađaju šta su sastavili. Obilazi ih Italijan u različitim ulogama (pisac, glumac, književnik) i razgovara sa njima na italijanskom jeziku. Deca uče poznate italijanske reči i najlepše zapisuju na papirima.
II MAŠTALIŠTE
Stigli smo do Italije. Gledajući mapu popunjavamo veliki grozd pojmova. Tehnika grozd ima za cilj produbljivanje teme kroz lanac asocijacija koje se nižu kao grozd. Na velikom hameru u centru napisana je reč ITALIJA. Deca zapisuju sve sto ih asocira na tu zemlju. Gledajući u veliku mapu uočavamo dve države: Vatikan i San Marino. To su jedne od najmanjih država u Evropi, potpuno okružene teritorijom Italije. Takođe, uočavamo i tri aktivna vulkana: Etna, Vezuv i Stromboli. Pokrećemo vulkan Etnu i pričamo priču o sladoledu. To je čuveni italijanski specijalitet. Za njega kažu da je nastao tako što je dovozen led sa Etne, u njega je dodavano voće i tako je nastao sladoled. U letnjim danima usitnjeni led sa voćem glavni je specijalitet Sicilije. Vulkan pravimo upravo od voća, tačnije jabuke. Otkrivao šta je nastalo u Italiji – fudbal, dresovi, pica, sir parmezan, Pinokio. Na kraju grupa smišlja geografsku priču čija je radnja smeštena upravo u Italiji.
III MOĆ UKUSA
Italija nudi veliki izbor jela i sastojaka. Ona je rodno mesto jedne od ako ne i najbolje kuhinje na svetu, pune ukusa i mirisa, koji savršeno utiču na sva čula. Upoznajemo biljke koje se koriste u italijanskoj kuhinji – bosiljak, ruzmarin, kapar, majčina dušica, čeri paradajz. Učenici upijaju preko čula ukuse i mirise biljaka. Radionica sadnje i sejanja biljaka.
IV PUT LJUBAVI PREKO STOMAKA
Prijave za učešće u radionicama su obavezne i to možete učiniti putem mejla [email protected]