Projekat „Umetnost na dlanu”


Otvaranje izložbe i dodela nagrada Fondacije „Mali princ” / 5. april – 14. april /  Kulturna stanica Svilara

U godini Evropske prestonice kulture ukazala nam se jedinstvena prilika da u okviru programske celine Škole budućnosti predstavimo najširoj javnosti devet najboljih studenata poslednje generacije Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu koji su na prošlogodišnjoj Završnoj izložbi osvojili nagrade u devet umetničkih disciplina: crtanje, slikarstvo, vajarstvo, grafika, novi likovni mediji, fotografija, grafički dizajn, ilustracija i dizajn enterijera.

Projektom „Umetnost na dlanu” pokušali smo objediniti nekoliko reprezentativnih aktivnosti koje na izvanredan način oslikavaju stvaralačku raznolikost i bujnost mladih umetnika poslednje generacije čiju kreativnost i umeće Akademija umetnosti posvećeno neguje već gotovo pedeset godina. Poslednjih devetnaest godina upravo tu mladalačku kreativnost u oblasti dramske, muzičke, likovnih i primenjenih umetnosti svesrdno podržava Fondacija „Mali princ”, koju su osnovali Aleksandra Vegezzi Boškov i Antonio Vegezzi, dodeljujući svake godine tri  nagrade po jednom studentu.

Osvrćući se na prethodne dve godine, globalnu pandemiju Kovida 19 i krajnje neobične uslove u kojima su ovi mladi umetnici realizovali svoje projekte, profesroka dr Dubarka Lazić kaže: Iskustvo koje nam istorija umetnosti prenosi potvrđuje činjenicu da su remek dela i inventivni umetnički pravci često nastajali pod okriljem teških životnih i socijalnih uslova. Ukoliko ovo iskustvo posmatramo kao „pravilo”, onda je sigurno da su predstavljeni mladi umetnici postigli uspeh i veći od očekivanog. Ono što je evidentno iz prikazanih radova je zrelost umetničkog individualnog izraza, raznovrsnost subjektivnih pristupa i svakako – kvalitet.

Ko su sve učesnici projekta? Ana Bokan, Danilo Lalović, Vladimir Janić, Kristina Polender, Aleksandra Ljubisavljević, Dijana Molac, Mila Pejić, Marko Piroški, Aleksandar Siker.

Laureati nagrade „Mali princ” u školskoj 2021/2022. godini: Mila Pejić, studentkinja master studija Likovne umetnosti, Milan Slijepčević, student IV godine Izvođačkih umetnosti i Zdenko-Ivan Medveđ, master studije Dramski departman, AV Mediji.

Izložba radova će trajati do 14. aprila i možete je posetiti svakog dana od 10 do 18 časova.

Grafička radionica „Odštampaj svoju grafiku” / 9. april u 17.00 / Kulturna stanica Svilara

Posetioci mogu očekivati odličnu radnu atmosferu, posvećene članove radioničkog tima koji će ih svojim stručnim znanjima na pristupačan način upoznati sa likovnom grafikom i pomoći im da odštampaju svoju prvu grafiku. Predavanja, konsultacije i razvogor će voditi doc. dr um. Snežana Petrović Panjković, vanr. prof. dr um. Jelena Sredanović, viši str. sar. Sanja Žigić.

Predstave „Bog masakra” (12. arpil u 16:30) i „Klasa 48” (13. april u 19.00) / Novosadsko pozorište

Izvođenje dve predstave studenata završne godine na studijskim programima  Gluma na mađarskom jeziku i Gluma na srpskom jeziku. Predstave su rađene po delima priznatih evropskih autorki Jasmine Reza i Svetlane Aleksijevič i prate novije scenske izražajne trendove s ciljem promovisanja evropskih kulturnih vrednosti.

Predstava „Bog masakra”: Diplomska predstava studenata Glume na mađarskom jeziku u klasi prof. Lasla Šandora i sam. str. sar. Arona Balaža

Da li nas naši instinkti kontrolišu? Da li smo mi prirodno agresivni? Ako jesmo, dokle možemo da se kontrolišemo? Koliko puta lažemo dnevno i kome to najviše radimo: sami sebi ili drugima? Svi razmišljamo o tome da li smo izabrali pogrešnog partnera? Da li je drugi medeni mesec bolji od prvog? Da li jedan glodar ili mobilni telefon može biti razlog za raskid? Da li kruška ide s jabukom? Je l` Čarls Bronson bio ideal za sve nas? Da li vas zanima Afrika?

Predstava „Klasa 48”: Pozorišna predstava studenata I godine studija Glume na srpskom jeziku u klasi doc. Borisa Liješevića i sam. str. sar. Milana Novakovića

Predstava studenata I godine Glume na srpskom jeziku „Klasa 48“ nastala je iz ličnih iskustava studenata pre i tokom prijemnog ispita za studije glume i na duhovit način prikazuje sve nedoumice, nade i događaje vezane za sâm čin prijemnog ispita.

Izložba „Razlike” / 24. april – 7. maj / Kreativni  distrikt  

Projekat je nastao 2005. godine u težnji da okupi zainteresovane profesore i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu da zajednički istražuju oblasti socijalne, ekonomske, kulturne i političke vrednosti razlika. Osnova projekta zasniva se na idejnom konceptu M. Pistoleta (Michelangelo Pistoletto) definisanog tekstom Progetto Arte (Art Project) 1994. godine i projektom Love Difference (Voleti razlike) 2003. godine.

Ovaj svojevrsni umetnički pokret otvoren je za sve zainteresovane, za kreativni sudar različitih kultura i naroda, kao i drugačijih formi izražavanja, koje su nastale kao refleksije međunarodnih društveno-političkih napetosti. Na izložbi Razlike biće predstavljeni radovi studenata i nastavnika sva tri departmana (muzički, dramski, likovni) Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i radovi gostujućih umetnika iz regiona.

Prvi festival primenjenog pozorišta / 28. arpil – 30. arpil / Kreativni  distrikt  

Studenti master studija Primenjeno pozorište, zajedno sa svojim profesorima, realizovaće trodnevni Prvi festival primenjenog pozorišta u ne-pozorišnim prostorima. Glavne aktivnosti biće praktične radionice edukativne drame, interaktivne obrazovne predstave, specijalizovane radionice i seminari za nastavnike, omladinske lidere, mlade pozorišne profesionalce. Cilj je predstaviti građanima pozorište za interaktivno učenje. Ulaz na sve predstave kao i učešće na radionicama je besplatno, uz obaveznu prijavu. Detaljan program sa satnicama i linkovima za prijavu za radionice nalazi se na sledećem linku: https://primpozoriste.wixsite.com/home/festival