EkOtisak: Radionica o ishrani i klimatskim promenama 


U Kulturnoj stanici Svilara u sredu, 13. aprila od 15 časova, održava se treća po redu radionica u okviru projekta EkOtisak, čija će tema biti hrana, prehrambene navike i klimatske promene.

Radionicu vodi dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, zajedno sa svojim timom. U programu će učestvovati i Željko Mitkovski, menadžer projekta Spasimo hranu Fondacije Ana i Vlade Divac. Tokom tri i po sata aktivnog, kolaborativnog rada, bavićemo se pitanjima ugljeničkog otiska prehrambene industrije, uticajem klimatskih promena na proizvodnju hrane, navikama građana u ishrani i rešenjima kako smanjiti prehrambeni otpad.

Dr Mastilović će na početku predstaviti naučni okvir zatvorenog uzročno-posledičnog kruga između proizvodnje hrane i klimatskih promena, kao i povratnu spregu uticaja pojačane emisije gasova staklene bašte na proizvodnju hrane. Učesnici i publika će moći da govore o sopstvenim prehrambenim izborima i navikama, kao i o razumevanju ugljeničkog otiska namirnica koje koriste. Drugi deo radionice odvijaće se kroz dva modula interaktivnog rada tokom kojih će sa prisutnima raditi tim Instituta za prehrambene tehnologije. Razgovaraće se i o zakonskom okviru oporezivanja donacija hrane i o sistemskim pokušajima da viškovi hrane završe kod onih kojima su najpotrebniji. Za sam kraj je osmišljen niz zadataka posvećenih prehrambenom otpadu i onome što mi kao pojedinci možemo da uradimo na tom putu.

Radionica je otvorena za svu zainteresovanu publiku i stručnjake koji su pozvani da se uključe u diskusiju i interaktivni deo programa. 

Više informacija o radionici i projektu EkOtisak možete pronaći ovde. 



Kulturna stanica Svilara
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.