Foto Grac: Selekcija IV


U Kulturnoj stanici Svilara 16. maja u 19 časova biće otvorena izložba „Foto Grac: Selekcija IV” na kojoj će biti predstavljene scene savremene fotografije u Gracu i Štajerskoj oblasti. Na otvaranju će govoriti Gerhard Gros i umetnice Evelyn Loschy i Lena Prehal.

Grac, drugi najveći grad u Austriji i glavni grad oblasti Štajerska, razvijao se kao centralno mesto stvaranja i širenja napredne fotografije još od 50-ih godina prošlog veka. Glavni akteri su značajno doprineli uspostavljanju fotografije kao umetničkog izraza u Austriji, stvarajući važne institucije (Camera Austria) i utičući na mlađe generacije u školama fotografije u ovom gradu.

Izložba u Svilari donosi stvaralaštvo 26 autora i autorki koje prikazuje raznolikost austrijske fotografske scene. Imaćemo priliku da vidimo  zanimljive studije prirode, uličnu fotografiju i portrete. Radovi se bave aktuelnim društvenim temama — pitanjima društva, kulture i politike — ali i individualnim i egzistencijalnim pitanjima. Dakle, izložba prikazuje sve, od načina prihvatanja i razumevanja istorije, do problema identiteta, raznih promena u značenjima, kritike medija, savremene problematike, kao i kritički osvrt na samu fotografiju kao medij.

Fotografije možete pogledati do 30. maja, svakoga dana od 10 do 20 časova.