Скривени кутак дечје маште: Алмашке културне радионице у КС Свилара


Културно наслеђе Алмашког краја инспирација је серије дечјих радионица под називом „Алмашке културне радионице“ током којих су ђаци ОШ „Ђура Даничић“ уживали пројектујући свој унутрашњи свемир кроз боје, облике и креативан рад.

Да је лепота креативности у допуштању маште да нас води и изненади крајњом дестинацијом, деца су схватила већ на првој у низу радионица које су одржане у октобру и новембру ове године у Културној станици Свилара. Тада су се опробали у цртању тушем, а већ наредне недеље забављали су се обликујући глину и претварајући је у разне предмете који представљају грађевине и архитектуру Алмашког краја. На претпоследњем дружењу млади учесници су решавали загонетке, смејали се вицевима и анегдотама из живота познатих личности. Књижевница Меланија Римар, одржала је четврту радионицу и увела малишане у свет русинске књижевности представивши им часопис „Заградка” и читајући им прозу и поезију преведену са русинског на српски језик.

Захваљујући овим инспиративним активностима малишани су добили прилику да се упознају са својим способностима и преточе своје жеље и замисли у уметничко дело. Са ђацима су се дружили и несебично преносили своје знање: Удружење „Алмашани“, Месна заједница Подбара, Градска библиотека и Школа за дизајн „Богдан Шупут“.