Човек који је причао слике и сликао приче: Отворена изложба „Момо Капор”


Изложба тринаест уља на платну српског сликара и књижевника Моме Капора, отворена је 23. децембра у Културној станици „Свилара”. Овај пројекат је настао као заједнички подухват Задужбине „Момо Капор”, издавачке куће Вина из Француске, Културна станица Свилара и Удружење „Алмашани”.

Свечано отварање одржано је пред бројним гостима, Моминим пријатељима, колегама и обожаваоцима, а поред слика, публика је имала прилику да види и део сликарског прибора из уметниковог атељеа.

Атмосферу на отварању изложбе Моме Капора у Свилари тешко је пренети речима. Публици су се обратили супруга Моме Капора и председница Фондације посвећене очувању сећања на његово дело Љиљана Капор, затим дугогодишња уметникова сарадница, глумица Рада Ђуричин, као и Небојша Бошњак, у име издавачке куће Вина из Француске која припрема двојезичну монографију посвећену Моми Капору.

Момо Капор је човек који је причао слике, или сликао приче, свеједно – рекла је Љиља Капор, истичући да је он био човек ренесансних дарова који је све што је знао, умео и да напише или наслика на очаравајући начин. Она је додала да је слике одабрала контекстуално, у односу на простор Културне станице Свилара, коју је назвала јединственим простором ове врсте у нашој земљи.

У наставку програма драмска уметница и Капорова пријатељица Рада Ђуричин прочитала је једну кратку Момину песму, као и одломак из представе „Хало Београд”. Публика је ову хероину нашег глумишта поздравила са посебним емоцијама и аплаузом. Такоже, у оквиру изложбе представљен је и филм о Моми Капору настао у продукцији Задужбине „Момчило Момо Капор”.

Момине слике можете погледати до 6. јануара, свакога дана од 10 до 20 сати, осим 1. и 2. јануара. Такође биће организовано и стручно вођење кроз изложбу, 4. јануара у 13 часова.

Фото: Марко Пудић