Дела највећих сликара наивног сликарства први пут у јавности у КС Свилара


iz dva ugla

Изложба „Из два угла, која ће обухватити радове једних од највећих имена наивног сликарства код нас – Зузане Халупове и Мартина Јонаша биће отворена у Културној станици Свилара, у уторак, 19. октобра у 18 часова.

У част 20 година од смрти Зузане Халупове, најпознатије жене наивног сликарства у свету и амбасадорке Уницефа и 25 година од смрти Мартина Јаноша, највећег и најцењенијег наивног сликара у Ковачици, чији су радови стигли до бројних светских галерија, управо ће изложба у КС Свилара први пут представити публици мноштво репрезентативних дела двоје најпознатијих сликара ковачичке школе наивне уметности, која потичу из приватних збирки и збирки колекционара и установа.

Пројекат је финансијски подржан од стране Канцеларије за Словаке који живе у иностранству из Братиславе и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Војводине.

Удружење грађана Наива Арт Култ налази се у светски познатој метрополи наиве Ковачици и функционише од 2014. године. Основано је са циљем да очува, презентује и промовише наивну уметност и уметност уопште. Презентација се одвија кроз изложбе, предавања, радионице и штампани промотивни материјал, како у Србији тако и у иностранству. До данас је организовано више од стотину изузетних изложби (од којих десет има међународни карактер), објављено је доста публикација и неколико научних скупова, као и на десетине пратећих манифестација (уметничке симпозијуме, уметничке радионице за децу и одрасле особе).