Кинеско-српски фотографски фестивал младих и недеља кинеског документарног филма


Студенти из Србије и Кине кроз фотографију и филм представиће своју визију глобалне пандемијске ситуације на Кинеско-српском фестивалу фотографије младих и недељи кинеског документарног филма.

Сви заинтересовани посетиоци изложбу могу да погледају од 6. до 20. маја у Великој сали Културне станице Свилара радним данима од 10 до 18 сати, док ће последњег дана, 20. маја, изложба бити доступна од 10 до 12 сати.

Од 06. до 11. маја током фестивала биће организована недеља кинеског документарног филма. Пријава за филмске пројекције је обавезна попуњавањем формулара.  Једна пријава важи за једно место на изабраном филму.

Сви филмови су титловани на енглески језик, осим филма With You – I’m From Wuhan, који ће бити титлован на српски језик.

Програм недеље кинеског документарног филма:

 • 6. мај, 18 сати
  The Frontline: China’s Fight Against COVID-19 (33min), Ge Yunfei
 • 7. мај, 18 сати
  The Lockdown: One Month in Wuhan (33min), Ge Yunfei
 • 7. мај, 18.45 сати
  Documentary: A City of Heroes (45min), Wang Bingdi
 • 8. мај, 18 сати
  With You – I’m From Wuhan (1,2) (45min, 49min), Yang Yang
 • 9. мај, 18 сати
  Beyond the Mountains (98min), Jiao Bo
 • 10. мај, 18 сати
  Life Matters (season two) (1,2) (51min, 52min), Qin Bo
 • 11. мај, 18 сати
  Deep in the mountains (19min), Li Haixia
 • 11. мај, 18.30 сати
  Totter (31), Pan Zhihu

Недеља кинеског документарног филма, коју је покренуло Удружење за образовну размену између Кине и Србије, пружа добру прилику људима из Србије за боље разумевање друштва, економије, културе, образовања и живота обичних људи у Кини.

Документаристичким приступом, млади уметници одговарају на најактуелнији светски проблем и пружају увид у сличности, разлике и специфичности њихових поднебља и борбе против коронавируса. Осим што се пружа прилика за афирмацију младих стваралаца, на овај начин се још једном потврђује све интензивнија културна размена између Србије и Кине.

Догађај ће бити реализован у сарадњи Асоцијације за размену едукативног садржаја између Србије и Кине, Културне станице Свилара, АУНС-a, БЕЛДОКС-а и Универзитетске библиотеке Београд.