Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град? / 13. април


У Културној станици Свилара 13. априла реализован је други у низу разговора са истакнутим писцима на тему „Нови Сад: књижевни или сасвим обичан град?”. Овај циклус има за циљ да, у години титуле Европске престонице културе, обнови идеју књижевних и интелектуалних трибина, као места разговора о битним питањима у вези са историјом, садашношћу и будућношћу Новог Сада.

Ја сам са Новим Садом „на ти”. Овај град је за мене природни биотоп – речи су књижевника и однедавно професора емеритуса Универзитета у Новом Саду Саве Дамјанова, који је био гост друге трибине. Одговор на питање да ли је наш град књижевни град, из перспективе овог писца је, наравно, потврдан.

Врцави дијалог два познаваоца књижевне историје Новог Сада, али и два пријатеља: Владимира Гвоздена и Саве Дамјанова обиловао је занимљивостима, и то не само из књижевне прошлости града. Шта су обележја урбанитета; зашто је међу њима и ноћни живот неког града; где је данас негдашња Джелатова улица; зашто, по мишљењу нашег саговорника, Ђорђе Марковић Кодер заузима посебно важно место у културној историји Новог Сада, такође су неке од тема о којима су разговарали. Поменимо да ће, у оквиру пројекта „Нови Сад – ЕПК 2022”, бити приређен енглески превод култне књиге „Нови Сад, Земљи рај” коју су приредили Сава Дамјанов и Лидија Мустеданагић.

Гост наредне трибине у оквиру овог циклуса, 28. априла, биће Слободан Тишма.

Погледајте цео разговор на јутјуб каналу културних станица: