Осликавање монументалних јаја на платоу Свиларе


uskršnje jaje

Пројекат „Ускршње јаје – душом алмашком осликано“ ауторке Снежане Мандић окупио је протеклог викенда малишане, али и оне старије, на платоу Културне станице Свилара.

Учесници радионице, која је реализована у сарадњи КС Свилара, Удружења „Алмашани“ и Основне  школе „Иван Гундулић“, осликавали су огромна јаја од стиропора, проналазећи инспирацију у природи и традицији и служећи се симболиком боја. Црвена боја је успомена на Исуса Христа и представља веру и снагу; зелена је симбол младости, наде, раста; златна – божанска природа, снага и мудрост; љубичаста – моћ, богатство и достојанственост; жута представља светлост, сунчев сјај, радост; плава небо, слободу и духовну ширину; бела безгрешност, невиност, душевну чистоту.

Финални радови биће изложени до четвртка 29. априла на платоу и у излогу КС Свилара и можете их погледати у периоду од 10 до 18 сати.

Учесници радионице били су: предшколске установе „Бубамара“ и „Веверица“, основне школе „Соња Маринковић“, “Прва војвођанска бригада“, „Доситеј Обрадовић“, „Светозар Марковић Тоза“, „Иван Гундулић“, „Коста Трифковић“ из Новог Сада, ОШ „Лаза Костић“ из Ковиља, Карловачка гимназија из Сремских Карловаца, Школа за дизајн „Богдан Шупут“ и Техничка школа „Милева Марић Аjнштајн“ из Новог Сада.

Уметници и ликовни педагози који су водили радионицу: Данило Вуксановић, Димитрије Коларевић, Георг Реџек, Крстиња Радин, Тања Маравић, Соња Брегун, Јелена Тишма, Милица Војводић, Тања Ђаковић, Наталија Богуновић, Ненад Костић, Данијела Богуновић, Јована Поповић Бенишек и Снежана Мандић.

 

Фото: В. Величковић