Отварање изложбе „Фантастика Атељеа 61 Босиљем” у четвртак у Свилари


Поводом обележавања 60 година од оснивања, Установа за израду таписерија „Атеље 61“ увеличаће овај важан јубилеј отварањем изложбе „Фантастика Атељеа 61 Босиљем“, ауторке Јелене Ђорђевић, у четвртак, 11. марта, у 12 сати у Културној станици Свилара.

Поставка је сачињена од 13 таписерија Илије Башичевића Босиља, насталих у периоду од 1967. до 1975. године, управо у Установи за израду таписерија.

Током трајања изложбе планирана су стручна вођења, 16. марта од 17 сати и 19. и 29. марта од 16 сати, која ће водити др Ивана  Башичевић Антић и кустоскиња „Атељеа 61“ и ауторка Јелена Ђорђевић. Такође, 24. и 25. марта од 12 до 14 сати биће организоване радионице у оквиру којих ће ткаље-специјалисткиње уметничког ткања „Атељеа 61“ свим заинтересованим демонстрирати на малим, хоризонталним разбојима технике ткања, и увести их у креативни део коауторства у стварању таписерије, од картона уметника до финалног дела.

Посетиоци ће и сами имати прилике да се опробају у стварању овог јединственог визуелног уметничког медија. За кустоска вођења, као и радионице, сви заинтересовани се могу пријавити путем мејла [email protected].

Настала у конвергирању француске и фламанске богате традиције и домаћег наслеђа ћилимарске технике ткања на разбоју, таписерија као визуелни медиј, млада је ликовна дисциплина у Србији. Ипак, у свом шездесетогодишњем постојању она је прешла завидан развојни пут од првих пионирских, понешто наивних покушаја и експеримената, до сасвим аутентичних и оригиналних остварења, који прате савремене светске уметничке токове.

Илија Башичевић – Босиљ побуђује велико интересовање у погледу свог стваралаштва, од тренутка његове афирмације као самониклог уметника, који се потом, етаблирао у 50 најпознатијих светских представника тзв. Арт брут-а (маргиналне уметности), до данашњих дана када су његова дела и на даље предмет ревалоризација, теоретских промишљања и критике. Управо каква је и рецепција, „Атељеа 61“ у европским и светским оквирима, као једине установе профилисане као комплексни таписеријски центар на простору Западног Балкана.

Јединствена установа за израду таписерија почела је са радом 28. фебруара 1961. године, као занатска радња за производњу таписерија, чији назив „Атеље 61“ указује и подсећа, као својеврсна визит-карта, на годину оснивања. У испражњене просторије атељеа Бошка Петровића на горњем платоу Петроварадинске тврђаве, такозваној Дугој касарни, унесен је већ у априлу 1961. први, специјално конструисани разбој за израду таписерије клечаном техником.

Сарадници на овом пројекту Установи за израду таписерија „Атеље 61“ су Фондација „Илија & Мангелос“ и Културна станица Свилара.

Изложба ће трајати до 16. априла, а посетиоци је могу погледати у току радног времена Културне станице Свилара, што је од 10 до 18 сати.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.