Veliki međunarodni konkurs za talente iz savremene cirkuske umetnosti


Evropski projekat BETA cirkus (BETA Circus) oglasio je veliki međunarodni konkurs putem kojeg će biti odabrano ukupno dvanaest cirkuskih umetnika iz cele Evrope za realizaciju internacionalnog programa jačanja kapaciteta cirkuske umetnosti i predstavljanja novih trendova, sa fokusom na novu magiju.

Konkurs je otvoren za umetnike iz širokog spektra umetničkih disciplina (magija, iluzionizam, cirkus, ples, teatar, vizuelne umetnosti, scenografija i dr). Ne postoji starosna granica, međutim od učesnika se očekuje da pokažu motivaciju da stvore nešto novo i inovativno u okviru svojih umetničkih karijera. Prijave se prihvataju iz svih zemalja Evropske unije, kao i iz zemalja koje imaju pristup programu Kreativna Evropa, među kojima je i Srbija.

Prijave učesnika traju do utorka, 15. decembra do kraja dana, a više informacija o prijavama, konkursu, kao i samom projektu mogu se pronaći na zvaničnoj veb-stranici Beta cirkusa. Zainteresovanim umetnicima se skreće pažnja da su sva polja u formularu obavezna. Prijave kojima nedostaju informacije neće biti uzete u razmatranje, a razmatraće se samo prijave na engleskom jeziku.

Novi Sad – Evropska prestonica kulture, kao pridruženi partner projekta, poziva sve zainteresovane cirkuske umetnike da se prijave za učešće u ovom programu, koji će biti realizovan tokom 2021. i 2022. godine, dok će novosadska organizacija koja se bavi izučavanjem, prezentacijom i popularizacijom cirkuskih veština, Ludifico, u utorak 17. novembra od 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara svim zainteresovanim umetnicima održati prezentaciju projekta i razrešiti sve nedoumice i eventualna pitanja vezana za proces prijave.

B.E.T.A. CIRCUS (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts) je projekat koji se realizuje u okviru programa Evropske komisije Kreativna Evropa, a u saradnji sa četiri evropske organizacije specijalizovane za savremeni cirkus, među kojima su Bússola (Portugal), Teatro Necessario (Italija), Ludifico (Srbija) i Rigas Cirks (Letonija).

BETA cirkus, kao projekat saradnje, teži da razvije novu evropsku viziju posvećenu podizanju kapaciteta za neafirmisane evropske umetnike iz oblasti savremenog cirkusa koji su u potrazi za inovativnim radovima, trendovima i izrazima, s posebnim fokusom na zemlje koje nemaju akademski nivo cirkuskog obrazovanja i u kojima cirkus nije prepoznat kao savremena umetnost.

Međunarodni program BETA cirkusa podržava obuku neafirmisanih profesionalaca, koja se zasniva na edukativnoj transnacionalnoj mobilnosti, kako bi im dao priliku da napreduju, postanu vidljivi u međunarodnim okvirima i da dođu u susret sa novom estetikom i tehnikama. Tokom naredne dve godine, ovaj projekat će naglasiti novi trend u estetici savremenog cirkusa: iluzionizam i novu magiju.