Omladinski simfonijski orkestar iz Bremena u poseti Evropskoj prestonici kulture


Bremenski omladinski simfonijski orkestar posetio je ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture 16. maja, na svojoj međunarodnoj letnjoj turneji, u okviru programskog luka Tvrđava mira. Oduševljena publika uživala je u delima koje su komponovali Betoven, Mendelson i Sibelijus, u posebnom ambijentu, na platou ispred Kulturne stanice Svilara.

BIOGRAFIJA ORKESTRA

Omladinski simfonijski orkestar iz Bremena živi kroz svoje raznolike projekte i naravno – kao i svi omladinski orkestri – od goleme snage i radosti sviranja koja izvire iz njegovih mladih članova. Važnost koju JSO Bremen ima za svoje članove istovremeno se izražava u pažljivom i zahvalnom ponašanju prema ostalim članovima orkestra, muzici i dirigentu, kao i velikom pažnjom na detalje, te neumornoj posvećenošti projektima kroz emocionalnu privrženost orkestru.

Koncertna turneja koja ih dodatno zbližava održava se svakog leta.Veliku JSO porodicu karakteriše bezbroj zajedničkih iskustava na koncertima, probama, ekskurzijama i, naravno, obavezna fudbalska utakmica: gudači protiv duvača. Zajedno rade, igraju se, planinaraju,.. I to se može čito kroz muziku koju stvaraju.

Naravno, ovaj orkestar je mnogo više od njegovih učesnika, imajući u vidu da je to jedini kompletan omladinski orkestar iz male države Bremen, kojeg je osnovao Heiner Buhlmann 1980. godine, sa malim krugom mladih muzičara u bremenskoj muzičkoj školi. Vođa i dirigent orkestra je Martin Lentz od 2012.godine.