Novosadski čelisti odali počast Eniu Morikoneu


Kulturna stanica Svilara bila je mesto svojevrsnog nastupa novosadskog čelističkog ansambla „CelloNS“, koji je tom prilikom odao počast nedavno preminulom Eniu Morikoneu, geniju koji je svojim partiturama jednako uticao na muzički svet, koliko i na svet filma.

Naša namera je bila da to učinimo na njegov rođendan, prvi koji dočekujemo bez čoveka koji je svet zadužio najlepšom filmskom muzikom. Sve nas je jako rastužila vest o njegovoj smrti. Zahvalni smo mu beskrajno na dragocenim muzičkim darovima, koje je iza sebe ostavio. Možda se danas i može pronaći čovek koji nije čuo za čuvenog kompozitora, ali teško da postoji neko ko u svom životu nije bar izviždao jednu od melodija iz toliko nagrađivanih filmskih ostvarenja, kojima je Enio zaslužio večnost“, objašnjava Marko Miletić, umetnički rukovodilac „CelloNS“.

Miletić je zajedno sa svojim studentima, višestruko nagrađivanim u zemlji i inostranstvu – Irenom Josifoskom, Kristinom Zimom, Mašom Dragaš, Aleksom Penićem, Anom Zelić i kolegama iz orkestra „Kamerata Akademika“ – Kristof Jan i Kristina Tokodi, izveo poznatu muziku iz filma „Cinema paradiso“, u aranžmanu za osam violončela.

Pogledajte muzički video u kom su novosadski čelisti odali počast Morikoneu, a koji potpisuje AV produkcija Aftermedia iz Novog Sada, u saradnji sa Kulturnom stanicom Svilara.