„Iz dva ugla“, njima u čast, da se nikad ne zaborave


Izložba „Iz dva ugla“ biće otvorena 19. oktobra u 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara, u organizaciji Udruženja građana Naiva Art Kult. Izložba je posvećena Martinu Jonašu, najvećem i najcenjenijem naivnom slikaru, i Zuzani Halupovoj, najpoznatijoj ženi naivnog slikarstva u svetu i amasadorki Unicefa.

Ove godine obeležava se 20 godina od smrti Zuzane Halupove, odnosno 25 godina od smrti Martina Jonaša, te će na izložbi biti prikazana reprezentativna dela ovo dvoje najpoznatijih slikara kovačičke škole naivne umetnosti, koja do sada nisu bila prezentovana široj publici jer potiču iz privatnih zbirki i zbitki kolekcionara i ustanova. Svi zainteresovani radove mogu pogledati u Velikoj sali Kulturne stanice Svilara do 19. novembra, svakog radnog dana i vikendom od 10 do 18 sati.

Na zatvaranju izložbe, 19. novembra, biće održana promocija knjige „Njima u čast, da se nikad ne zaborave“, u 18 sati.

Projekat su podržali Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu iz Bratislave i Pokrajinski sekretarijat za obrazvanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice iz Novog Sada.

Udruženje građana Naiva Art Kult nalazi se u Kovačici, svetski poznatoj metropoli naive. Osnovano je 2014. godine, sa ciljem da očuva, prezentuje i promoviše naivnu umetnost i umetnost uopšte.