Izložba fotografija Darka Babića – „Negde u gradu“


Izložbi fotografija Darka Babića pod nazivom „Negde u gradu“ posetioci Kulturne stanice Svilara imaće priliku da svedoče u periodu od 5. do 15. juna. Otvaranje izložbe održaće se 5. juna u 19.00 časova.

Tema fotografske izložbe Darka Babića su detalji urbane arhitekture i delova industrijskih objekata, a predstavljeni su minimalistički. Čovek često gleda arhitekturu u celini objekta, i teško je drugačije, jer ljudsko oko ima široki ugao gledanja i ne može da izdvoji i uoči detalj. Zato Darko uzima teleobjektiv uskog ugla da izdvoji neki fotografski minimalistički isečak, koji odražava suštinu arhitektonskog objekta. Minimalistički pristup je zadržan i kod boje. Kontrast boje i svetlosti, uz jednostavnu čvrstinu linija, odaje snagu izgrađenog objekta. Katkada njegovu pažnju privuče i stanar visina arhitektonskih zdanja – golub, koji svojim odnosom spram staništa koje mu nije prirodno, a na koje se adaptirao, arhitektonskom detalju daje toplinu. Autor je postigao na pojedinačkim fotografijama sklad linija, površina i boja, da nijedan od ovih likovnih elemenata nema prevagu u odnosu na drugi. Ipak, kada pogledamo celinu izložbe, linija se izdvaja po svojoj raznovrsnosti od jedne do druge fotografije. Ona je ritmična, ponavljajuća, dijagonalna, spiralno izlomljena, ugaona, lučna, uvijajuća, perspektivna, stepenasta, i potiče kako od objekta, tako i od gustih senki koje ostaje po objektu. – Milovan Ulićević

Darko Babić rođen je u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu završio je u Šidu a srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Da bi potom upisao „Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna“ na smeru „Dizajn enterijera i nameštaja“ u Beogradu (1988-1995).

Bio je zaposlen u dve firme za projektovanje i proizvodnju nameštaja na poziciji rukovodioca projektnog biroa. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Iza sebe ima veliki broj realizovanih projekata iz domena opremanja enterijera kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Trenutno je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na departmanu likovnih umetnosti, katedri za dizajn enterijera u zvanju docenta na predmetu dizajn nameštaja.

Fotografijom se aktivno bavi poslednjih desetak godina i aktivni je član fotografskog kluba „Vojvodina“ iz Novog Sada.