Izložba i predstavljanje stripa „Krvavi oktobar 1941.“ Aleksandra Zografa (Saša Rakezić)


Spomen-park „Kragujevački oktobar”, Muzej „21. oktobar” i Kulturna stanica Svilara, Vas pozivaju da 20. marta u 18 časova da prisustvujete predstavljanju našeg i svetski poznatog autora Saše Rakezića – Aleksandra Zografa i svečanom otvaranju njegove izložbe „Krvavi oktobar 1941.”

Videćete kako je u saradnji sa Muzejom „21. oktobar”, u jedinstvenoj formi umetničkog stripa novoispričana besmrtna priča o streljanju hiljada nevinih talaca od strane nacista i fašista 1941. godine u Kragujevcu, kakva lica su data žrtvama, a kakva zločincima, šta nas to „žulja” u podsvesti da se nikada ovaj monstruozni zločin neće zaboraviti i još mnogo toga drugog.

Izložba „Krvavi oktobar 1941.” je sa mnogo uspeha bila premijerno predstavljena javnosti u sklopu „Majskih svečanosti u Kragujevcu” 2022. godine, a nakon toga krajem iste godine u Narodnoj biblioteci Srbije na Vračaru. Ceo strip koji čini izložbu objavljen je u listu „Vreme”.

Ovaj strip i izložba su kreirani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, grada Kragujevca i u partnerstvu sa Goethe-Institutom u Beogradu. Kustos izložbe i inicijator nastanka stripa i izložbe po stripu je viši kustos Muzeja „21. oktobar” Marko Terzić.

Svečanom otvaranju će prisustvovati i sam autor, te će neko od posetilaca dobiti priliku da dobije na poklon sam strip po kome je kreirana izložba, kao i da im taj primerak stripa potpiše autor. Prateći segment ove izložbe biće i Zografov strip posvećen „Usiljenom maršu” takozvanom Maršu smrti kroz Vojvodinu kojim su prisilni radnici iz Borskog rudnika – uglavnom Jevreji, bili transportovani do Abde, a na putu i ubijani, u oktobru 1944. godine. Deo njih bio je smešten upravo u prostoru Svilare i nekadašnje Kožare. Za njih desetak, koji su uz pomoć stanovnika ovog dela grada uspeli da pobegnu, ovo je značilo život. Njih je, do oslobođenja, u podrumu očne klinike u Novom Sadu, skrivao doktor Duško Jovanović.

Izložba će u Kulturnoj stanici Svilara biti postavljena do 29. marta, a publika je može posetiti svakog dana od 10 do 20 časova.