OTISCI GRADITELJA: Arhitekta Branko Pešić


Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja i 15 godina od smrti velikog arhitekte Branka Pešića, u Kulturnoj stanici Svilara biće upriličena izložba pod nazivom „Otisci graditelja” koju ćete moći da pogledate od 22. marta do 1. aprila. Takođe, u subotu 26. marta u 18 sati biće organizovano i vođenje kroz stvaralački opus i lične zapise ovog arhitekte.

Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku delatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina posle započetih radova.

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je preko dvadeset nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini.

Bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija i učesnik izložbi. Na mestu predsednika sekcije arhitekture ULUPUDS-a je bio 14 godina, a zatim četiri godine i predsednik ULUPUDS-a. Predsednik Saveza primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije – SPID-JU bio je godinu dana.

Za svoj rad dobio je više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju.

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja”, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Autorski tim: Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović