Koncert „Pesmom do prijateljstva/S pesmijo do prijateljstva“


Posetioci Kulturne stanice Svilara će 27. maja od 19.00 časova imati priliku da prisustvuju jedinstvenom muzičkom događaju pod nazivom „Pesmom do prijateljstva/S pesmijo do prijateljstva“.

Hor „Novosadske šmizle“ je osnovan 2019. godine. Na novosadskoj muzičkoj sceni su prepoznate kao hor koji pre svega ima plemenitu misiju, pošto su uglavnom držale humanitarne koncerte. U toku svog prvenstveno humanitarnog rada imale su prilike da se susretnu sa raznim izvođačima i na taj način ostvare bitne kontakte. Jedan od takvih kontakata je bila i saradnja sa dirigentom i solo pevačem Dejanom Herakovićem iz Slovenije. Dejan Heraković je dirigent hora „Vrelec“ u Škofja Loki, Slovenija. On okuplja sugrađane starije dobi koji su veoma aktivno uključeni u horski život svoje zajednice. Dobitnici su važnih nagrada koji ih stavljaju na aktivnu listu horskih ansambala Slovenije.

Glavni cilj projekta je predstavljanje vojvođanske muzičke kulturne baštine u republici Sloveniji, kao i slovenačke muzičke baštine u Novom Sadu, zatim rad sa dirigentom Dejanom Herakovićem na poboljšanju vokalne tehnike i kvaliteta izvođaštva.
Primarna ideja je da se predstave kompozicije vojvođanskih kompozitora Bajića, Stankovića, ali i dela drugih srpskih autora koji su odslikavali muzičko stvaralaštvo naroda na teritoriji Vojvodine i Srbije. Zajedničkim radom dirigenata Marka Asurdžića i Dejana Herakovića planiran je koncert hora „Vrelec“ u Novom Sadu u maju ove godine. Nakon toga, ženski hor „Novosadske šmizle“ odlazi da gostuje u Škofja Loki na jesen, odnosno u oktobru mesecu. Na taj način bi se zaokružila saradnja ova dva hora, unapredili međusobni odnosi. Slovenački hor „Vrelec“ prilikom posete KS Svilara izvešće dela slovenačkih autora koji odslikavaju nov, savremeni duh muzičkog društva.

Ovakvi projekti spajaju različitosti u kulturološkom smislu raznih naroda koji žive na našim prostorima, i doprinose poboljšanju međunacionalnim odnosima.