Mikrobilje: Hrana budućnosti


Na dečijoj radionici „Mikrobilje hrana budućnosti” imaćemo priliku da se upoznamo sa procesom proizvodnje mikrobilja, da vidimo razliku između mikrobilja i klica i naučimo na koji način ga možemo i sami uzgajati. Radionica će se održati 8. aprila od 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara, a vodiće je Ana Popov u saradnji sa učiteljicama Aleksandrom Ičević i Veselom Mačkić.

Mikrobilje i klice su – kao što im i sam naziv kaže – malecko i tanko povrće. Izuzetno bogato vitaminima, antioksidantima, vlaknima, aminokiselinama i to po nekoliko puta više nego zrela biljka i kao takvo pravo su bogatstvo za ljudsko zdravlje. U pitanju su mladi izdanci povrća, sadnice biljaka koje su tek nešto veće od klica, ali su manje od rasada, i ubiraju se u fazi kad porastu prvi listovi. Iako veoma sićušni, ovo zeleni izdanci nisu samo neodoljivo simpatičnog izgleda, već imaju i brojne prednosti. Pre svega, mlado povrće je intenzivnog ukusa, jer je aroma koncentrovanija. Pored toga što je sočno, poseduje i visok sadržaj korisnih materija. U tako malo smešteno je baš puno – vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina, proteina i hlorofila. A zbog visokih koncentracija, u ishrani je potrebna zapravo tek njegova mala količina.

Mikrobilje je jedino povrće koje je proglašeno netoksičnim i netretiranim. Povrće koje štedi energiju prilikom uzgoja, raste veoma brzo – i u poređenju sa samim semenom – probavljivije je i svarljivije, zahvaljujući samom procesu klijanja. Stoga je nutritivna vrednost mikrobilja i klica mnogo veća od samog ploda biljke.

Saznajte zašto je mikrobilje hrana budućnost – prijavite se za učepće u radionici putem mejla [email protected] 



Kulturna stanica Svilara
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.