Notr Dam – urbani pejzaž


Izložba slika „Notr Dam – urbani pejzaž“ Milivoja Ljubinkovića biće otvorena 15. aprila u 18 sati u Kulturnoj stanici Svilara, na dvogodišnjicu ogromnog požara koji je zahvatio parisku katedralu.Zbog velikog interesovanja, izložba je produžena do 19. maja, a publika će moći da pogleda radove svakog radnog dana od 10 do 18 sati.

Na otvaranju će govoriti Milivoj Ljubinković, autor izložbe, i Vladimir Marinković, rukovodilac novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji.

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ plod je osmogodišnjeg istraživanja na katedrali Notr Dam i njenoj okolini. Zašto baš Notr Dam? Prvi put, kada je Milivoj Ljubinković video Notr Dam pre 45 godina, bio je fasciniran njegovim izgledom.

Posle svega što se dogodilo Notr Damu, imam potrebu da joj na ovaj način pružim priliku da se samoisceli. Postavka izložbe je zamišljena na tri zida, dva bočna sa većim formatima i centralni, sa manjim formatima, koji bi svojom postavkom sugerisali vertikalnost katedrale“, objašnjava Ljubinković, čiji intervju možete pročitati ovde.

Izložba „Notr Dam – urbani pejzaž“ biće realizovana u organizaciji projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, i novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji, koji ove godine obeležava svoj 70. rođendan. Kao prateći program izložbe, biće prikazane fotografije i kratki filmovi o radovima na rekonstrukciji katedrale, koje za ovu priliku ustupa Javno preduzeće za restauraciju i obnovu katedrale Notr Dam iz Pariza.