Putujuće šare Srbije


Izložba „Putujuće šare Srbije“, na kojoj će posetioci imati priliku da pogledaju stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u akriliku i ulju na platnu, umetnice dr Milice Živadinović, otvara se 10. decembra u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Projekat predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje Miličin eklektičan pristup etnologiji, koji kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva. Ova vizuelna umetnica na izložbi će prezentovati svoj bogat umetnički opus prepun snažne simbolike, na način dostupan oku i razumevanju posmatrača iz bilo kog dela sveta.

Milica Živadinović rođena je u Beogradu, međutim njeno francusko poreklo odvelo ju je u Pariz gde je provela prethodnih 20 godina. Specifična mešavina autorkinog porekla i boravka na različitim meridijanima, uticala je velikim delom na njen umetnički izraz.

Nosioci projekta su Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, KS Svilara i Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Šare prepune čudesnih boja, ornamentike i intimnih priča putuju pomoću jedinstvenih umetničkih dela sve do Svilare i tu će ostati do 22. decembra.

Izložba će biti dostupna svakog dana od 10 do 20 časova, osim poslednjeg, kada će moći da se pogleda do 15 časova. Posetite nas!