„Flauta & klavir”: Petar Popović i Aleksandar Đermanović očarali publiku u Svilari


Kulturna stanica Svilara ugostila je stručne saradnike Akademije umetnosti u Novom Sadu Petra Popovića i Aleksandra Đermanovića proteklog vikenda. Publika je na resitalu „Flauta & klavir” imala priliku da čuje kompozicije J. G. Mjutela, H. Holigera, Z. Karg-Elerta, B. Fernihjua i F. Kulaua.

Petar Popović je stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i solo-flautista Simfonijskog orkestra RTS-a. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić” završio je u klasi Aleksandre Horvat. Diplomu osnovnih akademskih studija stekao je na Akademiji umetnosti pod mentorstvom mr Laure Levai Aksin u roku od tri školske godine.

Usavršavanje je nastavio u Nemačkoj, na Visokoj školi za muziku u Majncu, gde je završio dvogodišnje master studije u klasi prof. Dejana Gavrića, nakon čega i studije trećeg stepena u istoj klasi, sa najvišim počastima. Paralelno je završavao i master studije na Visokoj školi za muziku u Lucernu u Švajcarskoj, u klasi prof. Pirmina Grela. Trenutno je doktorand u klasi prof. Laure Levai Aksin na AUNS.

Aleksandar Đermanović je pijanista trenutno na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom dr Doriana Leljaka. Prethodno je završio specijalističke studija u Salzburgu na Mocarteumu, kao i master studije i prestižne studije Artist diplome na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.

Nakon studija bio je na poziciji asistenta na Kraljevskom koledžu kad mu je dodeljena Antoni Saltmarš asistentura za klavirsku saradnju za i izabran je za Park Lejn umetnika (Park Lane Artist) za 2016/17 godinu sa violinistkinjom Junsli Park. U Srbiji je završio osnovne i master studije u klasi profesora dr Doriana Leljaka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde trenutno radi kao viši stručni saradnik, i muzičku školu „Isidor Bajić” u klasi profesorke Tatjane Vukmanović, nakon što je počeo da svira klavir sa 11 godina.

 

Foto: Uroš Dožić