Horski pevači u Srbiji dobijaju onlajn platformu za usavršavanje horskog stvaralaštva


U Srbiji ne postoji mesto gde horski pevači mogu da nađu tutorijale, odnosno edukativne smernice i alate za učenje horskih kompozicija. Projekat „Digitalna horska riznica“ hora „Sveti Stefan Dečanski“ upravo to menja. Ovaj posebni momenat kada horski pevači u našoj zemlji dobijaju onlajn platformu za usavršavanje horskog stvaralaštva, biće ovenčan koncertom istoimenog hora, sa kojim će nastupiti i operska pevačica Radoslava Vorgić Žuržovan u ponedeljak, 12. oktobra u 20 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Dirigentkinja hora „Sveti Stefan Dečanski“, Tamara Adamov Petijević preko tri decenije se aktivno bavi horskom muzikom, kao i organizacijom i koordinacijom horskog života u našoj zemlji i sa inostranstvom. Kako kaže, davno je uvidela potrebu za ovakvim edukatvinim i promotivnim sadržajima, ali nije bilo mogućnosti da to i započne.

Matrice, koje će biti postavljene na sajt Srpske horske asocijacije, kao krovne, nacionalne horske organizacije, mogu da koriste naši horovi, prvenstveno amaterski, ali i strani horovi, čak i profesionalni – njima nije toliko potrebna muzička podrška, koliko pomoć u pravilnom izgovoru teksta pesama na srpskom ili crkveno-slovenskom jeziku. U tom smislu ovaj naš projekat ide i dalje od sličnih projekata u Engleskoj, Nemačkoj jer su tamo snimljene samo instrumentalne matrice, sa izvučenim (opet instrumentalnim) deonicama pojedinih glasova. Mi smo na audio-fajlove nasnimili prave, žive glasove pevača, tako da je to i uzor kako treba pevati kompozicije i izgovarati tekst. Korisnici ovih fajlova biće čak u mogućnosti da prođu kroz dva nivoa obuke u pevanju: izvođenje svog glasa sa matricom – uz pratnju zvuka klavira ili horske partiture kao i izvođenje sa kvartetom pevača, sastavljenim od svih glasova iz kompozicije“, objašnjava dirigentkinja Tamara Adamov Petijević.

Projekat će biti predstavljen 12. oktobra u 20 sati u Kulturnoj stanici Svilara, koncertom na kom će se čuti kompozicije srpske duhovne muzike sa standardnog najpoznatijeg horskog repertoara.

Sam koncert je veoma sadržajan programski, tematika je duhovna muzika od 15. do 20. veka, predstavljaju se i mešoviti i ženski hor, solisti…Koncert je posvećen nedavno preminulom muzikologu, akademiku dr Dimitriju Stefanoviću, čoveku koji je svojim otkrićem pomerio istoriju srpske muzike. Izvešćemo njegove transkripcije srednjevekovnih muzičkih rukopisa, kao i prve partiture koje smo od njega dobili (to su i prve note koje je hor pevao po osnivanju, pre 33 godine, kada nije bilo interneta niti mogućnosti da se note duhovne muzike igde nabave). Na koncertu izvodimo i kompozicije dvojice srpskih muzičkih velikana: Petra Konjovića i Marka Tajčevića, čije godišnjice obeležavamo u 2020 – 120 godina od rođenja Tajčevića i 50 godina od smrti Konjovića“, kaže Tamara Adamov Petijević.

Projekat „Digitalna horska riznica“ jedan je od 42 projekta koji je dobio sredstva na Javnom konkursu, u okviru projekta „Umetnici. Sad!“ koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike.