Sudar galaksija i kosmički ples: Izložba „Putujuće šare Srbije“ otvorena u Svilari


Kulturna stanica Svilara u petak, 10. decembra vrvela je od čudesnih boja, ornamentike i intimnih priča jer je vizuelna umetnica, istoričarka umetnosti Milica Živadinović otvorila izložbu „Putujuće šare Srbije”, koja se realizuje u okviru projekta „Ornamenti Srbije”.

Kako autorka Milica Živadinović ističe, ovaj projekat je značajan za našu zemlju jer predstavlja kulturno nasleđe Srbije, a upravo zbog toga, pokrenula je i udruženje Kosmik Art koje se bavi očuvanjem onog tradicionalnog na jedan savremen, moderan način.

„Publika ima priliku da pogleda slike iz ciklusa „Putujuće šare Srbije” i uglavnom sam, sve što je ornamentika pirotskog ćilima, tretirala na jedan nov način. Prvo sam radila unikatni nakit, ručno slikani i svaka šara je mojih ruku delo i nikad nisam ponavljala dva puta isto, a onda sam, da bih uradila prezentaciju tog nakita, želela da napravim neku vrstu scenografije za taj nakit i onda je moje slikarstvo dobilo svoje cikluse. Ovde su i tri slike koje pripadaju prethodnom ciklusu, pod nazivom Cosmic eye i sve one će se uvezati u jedan video rad koji će takođe biti deo Putujućih šara Srbije gde će se ustvari suočiti dve galaksije, sjediniti i započeti kosmički ples”, istakla je Živadinović.

U okviru projekta „Ornamenti Srbije“ publika će imati priliku da uživa u promociji Miličine knjige „Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim” zakazane za 16. decembar od 18 sati u Svilari. Uz stilizovane ornamente,  njihov  opis,  simboliku i primere  na  originalnim  pirotskim  ćilimima,  u knjizi se nalaze i reprodukcije slika i delova slikanog umetničkog nakita dr Milice Živadinović za čije stvaranje su joj šare sa pirotskog ćilima bile značajna inspiracija. U knjizi Milica predstavlja iscrpno istraživanje o samom ćilimu, ali i njeno stvaralaštvo inspirisano ovim motivima.

Ovaj projekat, čiji su nosioci Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, Kulturna stanica Svilara i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje umetničin eklektični pristup etnologiji, koji ona kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva.

Milica Živadinović rođena je u Beogradu, ali  njeno francusko poreklo odvelo ju je u Pariz, gde je provela prethodnih 20 godina. Specifična mešavina autorkinog porekla i života na različitim meridijanima uticala je velikim delom na njen umetnički izraz.

Izložba će trajati do 22. decembra, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakog dana od 10 do 20 časova, s tim da će poslednjeg dana izložbe, 22. decembra, publika moći da je vidi do 15 časova.

Foto: Marko Pudić