Stranice „Umetničkog pregleda” u Svilari


U Kulturnoj stanici Svilara otvorena je izložba „Umetnički pregled” koju možete pogledati do 15. maja, svakoga dana od 10 do 20 časova. Autori izložbe su dr Zoja Bojić, Ana Mihailović i dr Ivan Marković.

Časopis „Umetnički pregled” izlazio je kao izdanje Muzeja Kneza Pavla u periodu između 1937. i 1941. u Beogradu. Za ovo kratko vreme ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije. Pokretač i urednik časopisa bio je dr Milan Kašanin – prvi upravnik Muzeja Kneza Pavla. O značaju časopisa govorila je dr Zoja Bojić, naša eminentna istoričarka umetnosti, ali i Kašaninova unuka, što njene uvide obogaćuje i perspektivom informacija iz prve ruke.

Na stranicama „Umetnički pregled” objavljivani su ne samo prvi stručni prikazi iz oblasti likovne umetnosti, već i arhitekture, urbanizma pa i hortikulture, na ovim prostorima. Posebno je važna činjenica da su u časopisu detaljno beležene sve akvizicije Muzeja Kneza Pavla, a među njima je i čuvena Rembrantova slika Kvint Fabije Maksim koja je nakon Drugog svetskog rata javnosti poznata samo po reprodukciji, i to upravo onoj koja je objavljena u „Umetnički pregled”, a nastaloj na osnovu originala koji se od 1931. nalazio u Kraljevskoj kolekciji u dvorcu na Dedinju.

Vođenje kroz ovu jedinstvenu postavku biće organizovano 13. maja od 17 časova.

Foto: Fernando Francis