Ljiljana Maletin Vojvodić: U umetničkom svetu očita je opsesija mladošću, a stari je marginalizovan


Zašto bi kreativnost bila u vezi sa životnim dobom? Kako se umetnost, koja bi trebalo da se suprotstavlja klišeima i razobličava mehanizme u kojima se neko konstruiše kao inferiorni, potčinjeni „drugi”, njima služi? Zbog čega bismo pristali na jedan, jedini, obavezujući identitet koji je markiran godinama života? Čije se to stanje duha može tumači numeričkim podatkom? Zašto je svođenje identiteta na životnu dob još jedan nametnuti stereotip?

Odgovori na ova pitanja kriju se u projektu „O Dorijanu Greju ili o ejdžizmu“, književnice Ljiljane Maletin Vojvodić i književne kritičarke i teoretičarke Dragane V. Todoreskov, koji će biti predstavljen publici 8. oktobra u 18 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Ovaj projekat predstavlja nastavak višegodišnjeg projekta #Novi Sad_Književna jesen i realizuje se kao književna tribina sa temom ejdžizma i video-rad nastao kao rezultat radionice kreativnog pisanja/razgovora na temu književnosti i ejdžizma u kojoj su učestvovali građani Novog Sada.

Video-rad najpre je zamišljen kao radionica kreativnog pisanja za starije sugrađane, zbog pandemije korona virusa i nemogućnosti njene realizacije, proizvod je razgovora i promišljanja o kulturi čitanja i pisanja koji se suprotstavljaju predrasudama o svođenju identiteta na životnu dob te stereotipu da je kreativnost differentia specifica mladosti.

Da li prezir prema starosti pokazujemo s nadom da sami nećemo ostariti? Da li smo svesni da je kompleks Dorijana Greja ili patološko zaziranje od starosti pokazatelj naše ljudskosti, odgovornosti i odnosa prema budućnosti? Ejdžizam, nažalost, ima više lica: (ne)namerno, (ne)svesno, lično, kolektivno, institucionalno, jezičko, kulturološko, esnafsko, geografsko… Svakako da ejdžizam u savremenoj umetnosti nije najgori vid diskriminacije niti najznačajniji aspekt istog što ne znači da bi ga trebalo prećutkivati. U umetničkom svetu je očita opsesija mladošću, stari je nepotreban i marginalizovan, jednako kako u životu tako i u umetnosti. A ukoliko je on još i žena, materijalno marginalizovana žena sa Balkana, stereotipi se multipliciraju”, kaže autorka videa Ljiljana Maletin Vojvodić.

Pored video rada, publika će imati priliku da prisustvuje i književnoj tribini na kojoj će učestvovati Dragana Todoreskov, književna kritičarka i Gordana Draganić Nonin, novinarka, a teme koje će biti zastupljene na tribini su: Šta donosi starost – iskustvo, drugačiji pogled na svet, skepsu ili optimizam?; Proces starenja i samospoznaja; Starost i potrošačko društvo – ejdžizam u konzumerizmu; Žena i starenje – reproduktivna funkcija – uloga u društvu; „Šta hoće ta baba?!“, Baba Jaga – ejdžizam i seksizam koračaju zajedno (Dvostruko ugnjetavanje); Etablirani pisci u poznim godinama / Bright Side of Life – pisanje kao terapija.

Aludirajući na temu Vajldovog romana, „Sindrom Dorijana Greja” je 2000. godine opisao Burkhard Brosig, definišući ga kao anksioznu žudnju za „večnom mladosti”. Ejdžizam jeste globalni fenomen, ali predstave o starosti, uprkos tome što se razlikuju na individualnom nivou i impliciraju „kolektivno nesvesno”, determinisane su i društvenim i geografskim kontekstom. Kod nas se o ejdžizmu nedovoljno govori, predrasude se ne prevazilaze uprkos tome što stariji pripadaju grupama koje su najčešće diskriminisane u Srbiji.

U umetničkom svetu je očita opsesija mladošću; stari je nepotreban i marginalizovan, jednako kako u životu tako i u umetnosti. A ukoliko je on još i žena, materijalno marginalizovana žena sa Balkana, stereotipi se multipliciraju. Svedoci smo različitih književnih i rezidencijalnih konkursa i stipendija namenjenih isključivo umetnicima do 35. ili 40. godina života; insistiranja da se mlađi autori povežu na generacijskom nivou. Što, naravno, ne znači da nema i suprotnih primera − doživljaj mladih kao samoživih, nedovoljno iskusnih i vrednih jer i antiejdžizam, takođe, možemo tumačiti kao vrstu diskriminacije, i to ne samo pozitivne”, ističe autorka projekta Ljiljana Maletin Vojvodić.

„Kompleks Dorijana Greja” ili patološko zaziranje od starosti pokazatelj je naše ljudskosti, odgovornosti i odnosa prema budućnosti. Projekat „O Dorijanu Greju ili o ejdžizmu“ jedan je od 42 projekta koji su dobili sredstva na Javnom konkursu „Umetnici. Sad!“ a jedan od glavnih ciljeva ovog konkursa je jačanje lokalne kulturne scene.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.