Melanijino sazvežđe u kojem sijaju glasovi


U punoj sali u prizemlju KS Svilare, 24. novembra su se predstavili učesnici i učesnice Međunarodnog konkursa „Zbornik Melanije Bugarinović 2022. godine” koje povezuje lik i dobročinstvo u umetničkom razvoju mladih talenata u vokalnom izvođenju i pijanista.

Ovako je izgledalo „Melanijino sazvežđe”, koncert posvećen najfinijem muzičkom instrumentu – glasu.

Fond „Melanije Bugarinović“ je osnovan 1978. godine. Osnovala ga je Opština Novi Sad, a potpisnik sa strane Opštine je bio Jovan Dejanović, predsednik Opštine. Melanija Bugarinović je svoju pokretnu i nepokretnu imovinu zaveštala Novom Sadu radi osnivanja Fonda za pomoć mladima u usavršavanje vokalne umetnosti.

Melanija Bugarinović (1903 – 1986) je bila primadona specifične boje glasa, velika umetnica, koja je slavu srpske operske scene pronosila širom sveta. Melanija Bugarinović je ostvarila bogat četrdesetogodišnji rad u operi, mnogobrojna gostovanja i stotinak operskih dela koje je interpretirala. Bila je prva Srpkinja koja je dobila stalni angažman u Bečkoj državnoj operi, treća jugoslovenska pevačica koja je pevala na Bajrojtskim svečanostima, jedna od retkih naših umetnica koja je tumačila Vagnerove likove na nemačkim scenama.

Melanija Bugarinović je, pored svega iznetog, bila velika dobrotvorka, koja je, iako rodom iz Bele Crkve, svu pokretnu i nepokretnu imovinu poklonila 1978. godine gradu Novom Sadu, uz uslov da se osnuje fond koji će stipendirati talentovane učenike srednje muzičke škole i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, vokalnog smera i pijaniste-korepetitore. Njen gest bio je motivisan željom da sačuva sećanje na svoju prerano preminulu ćerku, Mirjanu Kalinović, takođe talentovanu opersku pevačicu, ali i da materijalno pomogne mladim muzičkim talentima, solo pevačima i pijanistima – korepetitorima, kako bi se što lakše školovali.

Osnovanjem Fonda Melanija Bugarinović je pomogla mnoge mlade umetnike koji danas imaju značajne karijere.