Novi Sad: književni ili sasvim običan grad? / 30. mart


U Kulturnoj stanici Svilara 30. marta započet je novi ciklus razgovora sa istaknutim piscima na temu „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?”.

Razgovori imaju za cilj da, u godini titule Evropske prestonice kulture, obnove ideju književnih i intelektualnih tribina, kao mesta razgovora o bitnim pitanjima u vezi sa istorijom, sadašnošću i budućnošću Novog Sada. Prvi sagovornik je bio naš poznati književnik Radoslav Petković, koji je u jednom trenutku postao stanovnik našeg grada. Na početku razgovora, Petković je evocirao uspomene na svoje književne početke osamdesetih godina, kada je rado dolazio u Novi Sad, gde je postojala vrlo živa književna scena i gde se formirala mlada srpska proza.

U opuštenom razgovoru, gost i moderator razgovora, književni kritičar Vladimir Gvozden, dotakli su se brojnih tema. Novi Sad je posmatran u kontekstu srednjoevropskih gradova; izdvojeni su bitni pisci o Novom Sadu, ali i relevantni autori koji su pisali o gradu kao fenomenu, kao što je npr. Kafka; razgovoralo se i o događajima koji su presudno uticali na povest grada, kao i o nizu zanimljivih kulturoloških tema.

Ciklus u Svilari nastavljamo 13. aprila u 19 časova, kada nam u goste dolazi novosadski pisac i profesor Sava Damjanov, koji je, zajedno sa Lidijom Mustedanagić, priredio hrestomatiju o književnoj i kulturnoj istoriji grada pod nasovom „Novi Sad, zemlji raj”.