Odjeci Festivala kamerne muzike


Koncert „Odjeci Festivala kamerne muzike” renomiranog dua koji čine violinista Marko Simović i violončelistkinja Belma Alić,  održan je 6. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 20 časova. 

Koncert koji posetioci imali prilike da čuju izvodi se veoma retko i zbog toga ima izuzetnu važnost i za same izvođače, ali i za publiku. Festival kamerne muzike, već pet godina teži ka promovisanju jedinstvenih sadržaja iz domena kamerne muzike i ovaj koncert predstavlja deo te težnje.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Jevgenija Ksavijerefa. Godine 2007. magistrirala je u istoj klasi i 2016. doktorirala na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. veka.

Članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS, Britanske Opere Circus Company s kojom je imala uspešna izvođenja,  Kao solistkinja nastupala je uz pratnju Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Zenici, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.

Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u Bosni i Hercegovini i prve nagrade na međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji 2001. godine u katergoriji kamerna muzika (duo violončelo i klavir). Godine 2010. na istom takmičenju dobija posebno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo glas i violončelo). Dobitnica je stipendije Fondacije „Karim Zaimović” za doprinos kulturnom stvaralaštvu BiH. Koncertirala je u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, BiH i zemljama regiona. Trenutno je vanredni profesor na odseku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima violončelo i kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Umetnički je rukovodilac ansambla SA Sinfonietta.

Marko Simović svoje muzičko obrazovanje započinje u Podgorici, u klasi prof. Igora Simovića. Već sa 15 godina upisuje Muzičku akademiju na Cetinju i diplomira sa najvećom ocenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na doktorskim studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovsky.

Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Makedoniji, Turskoj, Nemačkoj i Belgiji. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nastupao je na Barskom Ljetopisu, AMA Perast-u, Nikšić Guitar Festival-uDanima MuzikeGrad-Teatru, u okviru projekta Ministarstva Kulture „Crna Gora jedna kulturna adresa”, Tivatskom Kulturnom Ljetu, Festival „Esspresivo” na Cetinju, u okviru projekta Ministarstva kulture Severne Makedonije…

Profesionalno se bavi i menadžmentom u muzici. Na tom polju ima iza sebe više od 400 uspešno organizovanih orkestarskih, solističkih i koncerata kamerne muzike. U ulozi menadžera sarađuje sa više renomiranih domaćih i stranih umjetnika, a veliku pažnju posvećuje i zaštiti interesa mladih i perspektivnih crnogorskih muzičara u procesu njihove afirmacije. Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Budva „Grad-Teatar”, a u periodu od 2005. do 2011. godine i na organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom” na Cetinju.

Član je CSO, Udruženja kompozitora Crne Gore, potpredsednik je Sindikata kulture Crne Gore, član Predsedništva Crnogorske Panevropske unije, predavač na međunarodnom kampu kamerne muzike na Ivanovim koritima, kocertmajstor je festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović ,,CREATION“. Sa Goranom Perišićem aktivno nastupa u kamernom duu MarGo. Gostujući je koncertmajstor Bilkent Simphony orchestra u Ankari.

Od 2003. godine aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine. Godine 2018 je izabran u zvanje docenta na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.