Održano „Umetničko veče sa Derekom Boširom“ u Kulturnoj stanici Svilara


Tribina „Umetničko veče sa Derekom Boširom“, na kojoj su posetioci imali priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom ovog britanskog pop-art umetnika, održana je 21. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara.

O stvaralaštvu britanskog slikara, skulptora, fotografa i grafičara, poznatim po eksperimentisanju sa različitim medijima poput fotografije, filma, kolaža, knjige, uz samog umetnika, govorili su i pariski galerista Alan Mataras i izdavač Nebojša Bošnjak.

Bošir je sa publikom diskutovao o svojim delima, insistirajući na društvenom kontekstu kojim je obogaćen njegov specifičan umetnički izraz i ističući svoje interesovanje za aktuelne teme, kao što su svemirska rasa, politički događaji i amerikanizacija Evrope.

Zanimljivo je da je ovaj pop artista je, krajem sedamsesetih, imao priliku da sarađuje sa čuvenom pank grupom „The Clash“, a posebno interesantne za publiku bile su priče o dugogodišnjem prijateljstvu sa slavnim Dejvidom Bouivijem, sa kojim je zajedno radio na omotima albuma „Lodger“ i „LP Let’s dance“.

Boširova dela izložena su u najznačajnijim svetskim muzejima i galerijama, a njegovu retrospektivnu izložbu očekujte u Muzeju Grada Novog Sada tokom 2022. godine kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Foto: Marko Pudić