Otvorena izložba „Horos Srba svetitelja” – ikone Jelene Hinić na fotografijama Radeta Kovača


U Kulturnoj stanici Svilara otvorena je izložba „Horos Srba svetitelja” – ikone Jelene Hinić na fotografijama Radeta Kovača koju možete posetiti do 1. marta 2023. godine svakog dana od 10 do 19 časova.

Otvaranju izložbe prisustvovao je Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, profesor Oliver Tomić, ikonopisac Jelena Hinić i autor fotografija Rade Kovač.

– Drago mi je što je ova jedinstvena izložba, čiji je cilj da vernicima i svim ljubiteljima pravoslavne umetnosti približi remek-delo savremenog ikonopisa, nakon Beograda stigla i u naš grad. Posetioci ove izložbe biće u prilici da sa reprodukcija i majstorskih fotografija otkriju šta se nalazi u visinama pod kupolom Hrama Svetog Save i upoznaju se sa jedinstvenim svetom lepote u kojima su do sada mogli da uživaju samo izdaleka – rekao je Dalibor Rožić.

Otvaranje izložbe uveličao je i pravoslavni crkveni hor „Sveti Jovan Damaskin” koji je poznat po negovanju vizantijskog pojanja.

Crkvu kao građevinu iznutra obasjava njen horos i njemu su od starine ktitori i majstori ukrašavanja poklanjali dostojnu pažnju. Ipak, jednom postavljeno, ovo kružno svetilo u hramovima, uprkos svojim dimenzijama, neretko izmiče pažnji vernika, koja se, kroz njegov prsten i lance koji ga nose, više upućuje zidnim slikama, kada je pogled uperen naviše. Tako je i sa horosom crkve Svetog Save na Vračaru, čija se ogromna kružnica čini malenom u ambijentu neboparnih svodova i kupole, koji blistaju zlatom mozaika. Ova izložba stoga ima za cilj da ovaj hramovni horos „spusti na zemlju“, te da vernicima i svim poklonicima pravoslavne umetnosti približi ovo remek-delo savremenog ikonopisa, posredstvom reprodukcija, ali i majstorskih fotografija.

Ulaz na izložbu je slobodan.