Otvorena je memorijalna izložba dela Jana Husarika


Imali smo izuzetnu priliku da prisustvujemo otvaranju memorijalne izložbe dela velikana kovačičke naive Jana Husarika 3. aprila u Kulturnoj stanici Svilari. Posetioci su svedočili lepoti radova kapitalnih formata koja svoja porekla vode iz dva različita ciklusa ovog umetnika: Žeđ i Troja.

Prvi ciklus inspirsan je nedostatkom vode, žeđ je predstavljala centralni motiv Janovog slikarskog stvaralaštva. On je na simbol žeđi primenio univerzalno tumačenje, pod žeđi je podrazumevao kako duhovnu tako i telesnu žeđ, žeđ za ljubavlju i srećnijim životom. Stoga su u njegovim krajolicima neretko prikazani razbijeni ćupovi i izbušena burad, kao direktna asocijacija na žeđ.

Drugi ciklus pod nazivom Troja inspirisan je njegovom zanesenošću pronalaska geografskog lokaliteta čuvene Troje. Ovome svedoče njegovi radovi mitološke orijentacije koji prikazuju ovaj drevni grad smešten u banatskoj ravnici i padinskim brežuljcima. Izložba je bila otvorena govorom predsednika udruženja građana Naiva Art Kult Boška Nedeljkova. Pored toga, posetioci su uživali i u prigodnom muzičko-scenski programu.
Ne propustite priliku da do 23. aprila posetite našu Kulturnu stanicu i susretnete se sa delima čuvenog umetnika iz Kovačice, svojevrsnog svetskog epicentra naivne umetnosti. U toku trajanja izložbe biće organizovano i stručno vođenje kroz istu.

Nešto više o samom umetniku:
Jan Husarik je rođen 27. maja 1942. godine u Padini, gde je i završio sedam razreda osnovne škole. Slikarstvom je počeo da se bavi 1958. godine. Prve radove slikao je temperom na papiru, dok je prvu samostalnu izložbu priredio u Padini 1960. godine. Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama kod nas i u inostranstvu. Samostalne izložbe imao je u Frankfurtu na Majni, Berlinu, Cirihz, Askoni, Bolonji, Milanu, Firenci, Rimu i drugim italijanskim gradovima. Svoje radove je samostalno prezentovao i u Parizu, Tuluzu, Kamberi, Sidneju, Melburnu i Kuala Lampuru. Za svoje slikarsko stvaralaštvo je dobio brojne nagrade i priznanja: Oskara za umetnost i tehniku u Milanu, Počasna doktorska titula u Napulju, Orden viteza književnosti i umetnosti Francuske Republike i brojna druga. Bio je predsednik udruženja Smad.