Knjiga koja budi simpatije, ljubav prema pticama i prirodi koja nas okružuje


U Kulturnoj stanici Svilara održan je događaj pod nazivom „Let iznad Novog Sada”, u okviru koga je predstavljena zbirka pesama „Ptičja pesmarica”, pesnika Jefte Odavića. Posetioci promocije imali su priliku da uživaju i u izložbi dečijih likovnih radova koji su nastali u okviru radionica „Let iznad Novog Sada”.

– Izuzetno smo ponosni na prvu pesmaricu koju izdajemo, kao i na saradnju sa gospodinom Jeftom Odavićem. Ono što je nas kao prirodnjake zadivilo prvi put kada smo pročitali pesme je to koliko autor poznaje život ptica o kojima piše. Njihovo ponašanje i uloga u ekosistemu je vešto predstavljena kroz stihove tako da kod dece, ali i odraslih, budi simpatije i ljubav prema pticama i prirodi koja nas okružuje, rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– Doživljaj čitanja pesmarice dodatno upotpunjuju ilustracije slikarke Julije Joksimović, koje svojom razigranošću i živim koloritom podstiču maštu i ostvaruju bliskost čitalaca sa opevanim pticama, dodao je Ružić.

Jefto Odavić je rođen 1960. godine u Trebinju. Piše isključivo pesme za decu, uzrasta od 5 do 10 godina. Nezavisni je autor i živi i stvara u Somboru.

Julija Joksimović rođena je 1988. godine u Beranama u Crnoj Gori. Završila je studije na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Кotoru u Crnoj Gori. Od detinjstva njena velika ljubav su priroda i ptice, te im se posvetila umetničkim stvaranjem kroz fotografiju, crtanje i slikanje.

Događaj „Let iznad Novog Sada” organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Fondacijom 021, MultiRadijom i Kulturnom stanicom Svilara, a izložbu maštovitih dečijih radova možete posetiti do 31. marta.