Deca u čarobnom svetu opere


Opera je muzičko-scenski, vokalno-instrumentalni oblik u kome se dramska radnja izvodi pevanjem, sviranjem, igranjem i glumom. Tu sliku najmlađim posetiocima Kulturne stanice Svilara dočarala je Sonja Šarić, čuveni operski sopran.

U okviru dečije radionice „Opera, šta je to?” imali smo priliku da ugostimo i upoznamo čuvenu opersku pevačicu, koja je ujedno i autor ovog izvanrednog projekta za decu. Sonja je na jedan zanimljiv  i interasantan način deci približila svet opere i način fukcionisanja događaja iza scene. Radionicu je posetilo trinaest mališana koji su slušali o ključnim segmentima operske muzike. Mogla se čuti priča o tome šta je opera, šta je arija, koji su njeni izvođači, šta su operski glasovi, ali i mnoge druge zaniljivosti. Na interesantan način učesnici su saznali o brojim pozantim svetskim i našim kompozitorima poput Rihard Vagnera, Gustava Malera, Franca Šuberta, Rihard Štrausa, Stanislava Binčkog i mnogim drugima. Za naše najmađe Sonja je pripremila maketu pozorišne bine pokazavši im mesto gde se opera izvodi, šta je kulisa i koje sve instrumenate možemo čuti tokom izvođenja opere.

Očarani mališani imali su priliku da vide, ali i isprobaju perike i kostime koji se koriste u svetu opere, kao i da saznaju vrste poslova poput vlasuljara, kostimografa, šminkera, krojača i ostalih. Saznali smo da je Sanja sopran, odnosno visoki ženski glas, ali i da postoji tenor odnono visoki muški glas, kao i bariton – srednji muški glas i bas kao najdublji muški glas. Mališani su imali priliku da poslušaju neke od najpoznatijih svetskih opera na italijanskom, engleskom i nemačkom jeziku. Uz „Labudovo jezero” učesnici su videli kratku izvedbu male balerine. Na kraju ove divne radionice mališani su imali čast da čuju predivan glas Sonje Šarić koja je za njih održala mini koncert uz pratnju Aleksandre Rakić sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Sonja Šarič je sopran, rođena u divnom vojvođanskom gradu Somboru. Svoj glas školovala je na Univrzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, u klasi prof. Snežane Stamenković, gde je završila osnovne i master studije. Nakon završenih studija u periodu od 2016. do 2019. Sonja je član operskog studija pri operi u Gracu. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima se ističu Gran Pri „Maria Kalas” u Atini 2017. godine, zatim austrijska „Musiktheaterpreis” u kategoriji za mlade umetnice 2019. godine, za ulogu Leonore u Verdijevom Trubaduru. Najskorije priznanje pristiglo je iz Budimpešte 2021. godine, sa 4. Međunarodnog takmičenja operskih pevača „Eva Marton”, gde su je najboljom ocenili i stručni žiri i publika.

Jedan od značajnih nastupa jeste svakako i onaj u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu ili kako ga Sonja naziva „zgrada u kojoj nastaje magija”. Tumačivši ulogu Aide u istoimenoj Verdijevoj operi Sonja je zadivila brojne gledaoce svojim čudesnim glasom. Početkom ove godine, Sonja je imala dvostruki debi igrajući Normu pred publikom. Nastupa kao samostalna umetnica, gostujući u vodećim operskim centrima Evrope poput Amsterdama, Pariza, Linca, Zagreba, Manhajma, Štutgarda i mnogih drugih. Na takmičenju dramskih soprana  „Elizabeth Conell” u Sidneju u Australiji osvojila je drugu nagradu i nagradu publike. Iste godine bila je jedna od stipendista čuvene Georg Šolti belkanto akademije. Svoj operski debi Šarić je imala u ulozi Grofice u Figarovoj ženidbi  2011. u Bambergu, a četiri godine kasnije debitovala je kao Maria Stuarda u istoimenoj Donicetijevoj operi u Ostravi. Nastupala je na Uskršnjem Festivalu u Baden Badenu u pratnji Berlinske filharmonije sa maestrom Rattle.

Autorka teksta: Suzana Ališai

Foto: Кsenija Petrović i Bogdan Jovanović