Nesvakidašnja radionica za decu „Mikrobilje hrana budućnosti” održana je u Kulturnoj stanici Svilara, a vodila ju je Ana Popov u saradnji sa učiteljicama Aleksandrom Ičević i Veselom Mačkić. Deca su imala priliku da se, na kreativan i zabavan način, upoznaju sa procesom proizvodnje mikrobilja i saznaju koja je razlika između mikrobilja i klica i kako ih mogu sami uzgajati.
Pre svega, ovo mlado povrće je intenzivnog ukusa, jer je aroma koncentrovanija, a pored toga što je sočno, poseduje i visok sadržaj korisnih materija. Mikrobilje je jedino povrće koje je proglašeno netoksičnim i netretiranim, štedi energiju prilikom uzgoja, raste veoma brzo – i u poređenju sa samim semenom – probavljivije je i svarljivije, zahvaljujući samom procesu klijanja. Iz tog razloga, edukacija najmlađih sugrađana na ovu temu, od velikog je značaja za njihovo odrastanje i zdravlje.
Foto: Bogdan Jovanović