Šesti Filološki literarni susreti


U  petak, 23. septembra, u organizaciji Kulturne stanice Svilara i Karlovačke gimnazije godine održani su 6. Filološki literarni susreti. Učesnici Susreta ove godine  bili su profesori i učenici Valjevske gimnazije, Filološke gimnazije iz Beograda, Gimnazije „Mihajlo Pupinˮ iz Kovačice, Zrenjaninske gimnazije, Gimnazije „Veljko Petrovićˮ iz Sombora, Srpske Pravoslavne Bogoslovije Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca i Karlovačke gimnazije.

U prvom delu druženja, u čast 100 godina od rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza, dr Vladan Bajčeta govorio je o životu i stvaralaštvu ovog značajnog književnog pisca,  kritičara i znamenitog karlovačkog đaka. Nakon toga, sa piscem Slobodanom Vladušićem razgovaralo se o romanu „Omamaˮ i o značaju čitanja.

U drugom delu susreta, povodom 130 godina od postojanja Srpske književne zadruge, urednik Dragan Lakićević i upravnik dr Duško Babić, predstavili su najstariju  srpsku književnu ediciju Plavo Kolo.

Svojim nastupom program je ulepšala i etno‐grupa Karlovačke bogoslovije i Karlovačke gimnazije. U završetku programa, publika je uživala u monodrami „Naši daniˮ u izvođenju Radoslava Milenkovića, glumca Srpskog narodnog pozorišta.

Organizator programa je Maja Stokin, profesorka književnosti u Karlovačkoj gimnaziji.