Šetnje kroz nasleđe: Upoznajte Svilaru kroz „Svilena sećanja“ 25. i 29. oktobra


Kako je Svilara nekad izgledala? Kako se kroz istoriju menjala? Ko su bile radnice Svilare? Projekat „Svilena sećanja“ upravo podstiče sve znatiželjne građane da zavire u nekadašnji život Svilare. Tokom 15 dramskih radionica, polaznici koji su imali priliku da učestvuju u procesu nastanka predstave Teatra u zajednici, istraživali su značaj i istoriju stare Svilare, zašli su u suptilnije i skrivenije aspekte državne fabrike svile koja se do kraja 70-ih godina nalazila na obali Dunava u Novom Sadu.

Krajnji rezultat ovog projekta jeste prezentacija projekta Teatra u zajednici, koja će biti održana 25. i 29. oktobra u 20 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Zbog trenutne epidemiološke situacije, maksimalan broj osoba koji može prisustvovati prezentacijama je 10, a svi zainteresovani građani se mogu prijaviti preko Fejsbuk stranice Centra za pozorišna istraživanja.

Dramski pedagozi iz Centra za pozorišna istraživanja, koji su učestvovali u realizaciji projekta pomogli su učesnicima da kreiraju uloge i improvizovane dramske scene na osnovu istorijskih činjenica o Svilari, intervjua sa nekadašnjim radnicima i njihovim potomcima, ali i tema kao što su faze proizvodnje svilene tkanine, potrebne veštine, putovanje proizvoda nastalih u Svilari i gde su danas neki od njih.

Tokom faze istraživanja, voditelji projekta i sami učesnici ostvarili su saradnju sa Galerijom Matice srpske, Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, Muzejom Vojvodine, kao i mnogim pojedincima.

„Svilena sećanja“ realizuju se u okviru projekta „Šetnje kroz nasleđe“, Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ koji uključuje građane u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja. U okviru ovog projekta stičemo priliku da predstavimo manje znane, lične priče o gradu i Novosađanima.