Počinje novi projekat u KS Svilara „Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?”


Da li je Novi Sad književni grad? Odgovor na to pitanje daće novi projekat u novosadskoj Kulturnoj stanici Svilara, Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?, koji podrazumeva seriju razgovora sa novosadskim piscima i piscima koji su povezani sa Novim Sadom. Projekat će osvetliti niz pitanja u vezi sa odnosom grada i književne umetnosti nekad i sad, a prvi u nizu razgovora biće održan 30. marta u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 19.30 časova, na kom ćemo čuti našeg poznatog pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, Radoslava Petkovića.

Kakav je lični doživljaj grada kod pisaca u njihovom opusu, ali i u njihovom doživljaju sveta, umetnosti i egzistencije i da li se sećaju prvih utisaka koje su imali o Novom Sadu?  Koja su to mesta koja za njih imaju poseban značaj i sa kojim gradovima mogu da uporede Novi Sad? Koji novosadski pisci i umetnici su za njih važni? Koje događaje iz istorije Novog Sada bi izdvojili i kako vide Novi Sad u budućnosti, samo su neka od pitanja na koja će odgovarati poznati autori u razgovorima sa profesorom književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i književnim kritičarom Vladimirom Gvozdenom,  koji je, zajedno sa koordinatorkom mreže kulturnih stanica u Novom Sadu, Violetom Đerković, autor koncepta i pokretač serije razgovora Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?.

Kao autor koncepta ovih razgovora, Vladimir Gvozden ističe da je ideja ciklusa Novi Sad: književni ili sasvim običan grad? da se, u godini prestižne titule Evropske prestonice kulture, kroz razgovore sa piscima sagleda kakva je realna slika o Novom Sadu.

„Smatramo da pisci baštine izoštren doživljaj sveta i teksta i da mogu da nam kažu mnogo o nama samima. Kao što je poznato, Novi Sad, u 19. veku nazvan Srpska Atina, ima bogatu književnu i kulturnu tradiciju, ali savremeni umetnici i intelektualci su ti koji će nam reći koliki je Novi Sad u simboličkom smislu, kakva je njegova specifična težina, koje je njegovo mesto na mapi evropske kulture, po čemu se on razlikuje od drugih gradova, kako vide njegovo mesto u svetu i kako vide tekstove koji se pišu u njemu i o njemu”, rekao je Gvozden.

Kulturna stanica Svilara deo je mreže kulturnih stanica u Novom Sadu, koje obuhvataju revitalizovane i nove kulturne prostore širom grada i u njegovoj okolini, nastale u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Detaljan program Kulturnih stanica možete pronaći na sajtu kulturnestanice.rs.