U gostima su nam bili KnjigoLjubci (i) ostali moljci, sa Borisom Liješevićem


Ovako izgleda druženje iskusnih i mladih koje povezuje ista ljubav – ljubav prema literaturi.

Gost na druženju 18. novembra bio je reditelj Boris Liješević.

„KnjigoLjubci (i) ostali moljci” je projekat nastao iz želje da se kod mlade populacije promoviše čitalačka kultura i istakne značaj čitanja literature u formiranju i obrazovanju budućih intelektualaca i kreativaca.

Svesni činjenice da mlade generacije sve više gube naviku da redovno čitaju kako zbog ubrzanog tempa svakodnevnice tako i izazova tehnoloških inovacija, ovim projektom želimo da skrenemo pažnju i kroz razgovor podelimo razmišljanja o knjigama, čitanju, iskustvima.

Ideja projekta „KnjigoLjubci (i) ostali moljci” nije ni predavanje, ni radionica, ni debata, ni čitalački čas to je jednostavno druženje. Druženje iskusnih i mladih, a koje povezuje ista ljubav, ljubav prema literaturi. od šest do sedam druženja srednjoškolaca, koji pokazuju interes za književnost sa istaknutim pojedincima kojima je knjiga obeležila život, radni opus i koji su stekli profesionalni renome zahvaljujući čitanju i ljubavi prema knjizi.

Gosti na druženjima sa srednjoškolcima bili su:

Vida Ognjenović, predsednica PEN kluba Srbije, književnica i reditelj,

Nebojša Cile Ilić, glumac

Boris Liješević, reditelj

Nikola Škorić, istoričar, glumac, scenarista

Milan Tripković, pisac, izdavač, knjižar („Bulevar Buks”)

Stefan Milenković, violinista, direktor muzičke i baletske škole u Novom Sadu

Na druženjima prisustvuje do 20 srednjoškolaca koji pokazuju interes za knjižvnost.

Druženja su organizovana tako da prisutni iznose svoja iskustva, potrebe, želje za čitanjem, preporučuju neku, njima dragu, knjigu, prenose neku priču o čitanju, o knjizi koja im je obeležila mladost, o knjizi koja ih je opredelila za posao kojim se bave i slično.

Konkretne teme moderator nije nametao, jer su u formi razgovora, koji nije krut i formalizovan, srednjoškolci lakše vodili razgovor sa uglednim ličnostima i lakše ispričali svoju priču.

Druženja su trajala 45 minuta – kao školski čas, počinjala i završavala se zvonom.

Druženja su snimali studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.