U Svilari održan panel posvećen etičkim i društvenim izazovima razvoja tehnologije obrade prirodnih jezika i ChatGPT-ja


Sinoć je u KS Svilara održan panel posvećen etičkim i društvenim izazovima razvoja tehnologije obrade prirodnih jezika i ChatGPT-ja na kojem su eksperti iz različitih oblasti razgovarali o ovoj aktuelnoj temi.

Dr Dragiša Mišković sa Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije govorio je o istorijatu razvoja ove tehnologija i procesu treniraja velikih jezički modela poput ChatGPT-ja. Dr Vanja Subotić sa Instituta za filozofiju Filozozfskog fakulteta Univerziteta u Beoigradu osvrnula se na to koliko je razumevanje tehnologije obrade prirodnih jezika relevantno za razumevanje naših jezičkih sposobnosti.

O tome šta podrazumeva etički odgovorno razvijanje velikih jezičkih modela govorili su dr Đorđe Krivokapić, profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i pravnica Tamara Zavišić, QA konsultant u kompaniji IWConnect. Profesor Krivokapić upoznao je publiku sa trenutnim stanjem u pogledu pravne regulacije veštačke inteligencije u EU, SAD i Srbiji, dok je Tamara Zavišić govorila šta se sve može učiniti kada je reč o usklađivanju razvoja tehnologije i etičkih normi.

Razgovor je moderirao Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke.

Panel je organizovan u okviru izložbe „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“, koju od 6. do 29. februara zajednički organizuju Kulturna stanica Svilara i Centar za promociju nauke.