Dragana Kojičić: Ova specifična godina vratila je ljude u prirodu


Povratak prirodi i prirodnim materijalima, tradiciji, zemljanoj arhitekturi i promocija graditeljskog nasleđa Novog Sada i Vojvodine, glavne su ideje projekta „U zemlji dudova“ arhitektice Dragane Kojičić. Taj projekat biće realizovan u Kulturnoj stanici Svilara i obuhvatiće radionice za decu i odrasle 21. i 22. oktobra sa početkom u 14 časova, kao i predavanje 23. oktobra od 17 sati, nakon čega će biti otvorena i izložba.

Radionice i izložba namenjeni su svim uzrastima – od najmlađih do najstarijih. Samo su jedna radionica drugog dana i predavanje trećeg dana namenjeni za odrasle. Radionica jer zahteva malo više prakse, a predavanje jer se tiče teorijskih osnova zemljane arhitekture i problema kuća od zemlje. Što se ostalih radionica tiče, polaznici će steći osnovna znanja za rad sa zemljom, tehnike koje se koriste i koje će moći dalje da primenjuju u sopstvenim umetničkim i građevinskim projektima“ objašnjava Dragana Kojičić.

Kako kaže ova arhitektica, interesovanje za zemljanu arhitekturu i graditeljsko nasleđe od zemlje postaje sve veće poslednjih godina i da je opšte znanje šire javnosti o tome dosta dobro, međutim njen fokus su sada deca naročito ona koja odrastaju u urbanim sredinama, „kako bi im približila upotrebu prirodnih materijala, a preko njih, radila i sa roditeljima i bakama i dekama“.

Evropa i svet o povratku prirodi razmišljaju već decenijama, ali se situacija i kod nas popravlja poslednjih godina, a mislim da je presudna ova specifična godina, jer se veliki broj ljudi iz gradova vratio u sela i shvatio blagodeti koje prirodno okruženje i kuće od prirodnih materijala nude. Iako se možda nije desilo lepim povodom, ipak je dobro da smo u ovoj lošoj situaciji našli mnogo toga vrednog i pravog, a što smo zaboravili ili nedovoljno cenili“ kaže Dragana i dodaje da je zemljana arhitektura poslednjih decenija, u Evropi i ostatku sveta, pokazala i dokazala da je veoma aktuelna, zbog svih prednosti koje kao materijal poseduje. Naravno, tvrdi Dragana, potrebna su izvesna prilagođavanja i unapređenja tehnika, ali ona zadovoljava sve visoke termičke, estetske i potrebe za udobnošću današnjeg čoveka.

Prednosti gradnje zemlje su brojne, tradicionalno, to je značilo uzimati zemlju sa lokacije i druge materijale iz najbliže okoline, poput trske (dakle, nije se zagađivala okolina transportom); graditi sa komšijama i prijateljima (mobe), pa je samim tim to bio najjeftniji vid ‘skućavanja’; može da se reciklira; zidovi od zemlje dišu (primaju višak vlage u vazduhu i po potrebi ga oslobađaju); zemlja nije izolacioni materijal, ali svojom debljinom, zidovi od zemlje omogućavaju sporo zagrevanje i hlađenje (leti hlade, zimi greju); i, iznad svega, kad se pravilno uradi, kuća od zemlje predstavlja izuzetno zdravo i komforno rešenje. Zemlja se sve više koristi i u gradnji danas, ali na druge načine – nažalost, i ona, kako bi bila konkurentna drugim materijalima, počinje da se sve više prefabrikuje i unapred sprema, te imamo transport, mnogo veću cenu materijala, a naročito troškove obučene radne snage, koje nema mnogo. I pored svih ovih ‘mana’, zemlja je zaista jedan od materijala budućnosti, zbog svih prednosti koje ima za udoban i zdrav život“ kaže Dragana Kojičić.

Zbog epidemiološke situacije unapred su organizovane grupe za radionice „U zemlji dudova“.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Projekat „U zemlji dudova” jedan je od 42 projekta koji je dobio sredstva na Javnom konkursu, u okviru projekta „Umetnici. Sad!” koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike.