U Kulturnoj stanici Svilara najavljeno uređenje Almaškog kraja


U Kulturnoj stanici Svilara danas je najavljeno uređenje Almaškog kraja, kao najstarijeg dela Novog Sada, gde se nalazi i jedna od prvih kulturnih stanica, rekonstruisana farbika svile.

Uređenje Almaškog kraja deo je Sporazuma o zajedničkom investiranju i realizaciji investicionih projekata i projekata tekućeg održavanja koji su potpisali Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović. Pored uređenja Almaškog kraja, u planu je obnova objekata u Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i izgradnja pešačko-biciklističkog mosta.

Uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetljenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj zaštićena kulturno-istorijska celina.

Almaški kraj, jedan od pet kulturnih središta koja se u sklopu priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture štiti, obnavlja i unapređuje, postao je i deo prestižne Faro mreže Saveta Evrope, a u filmu pomenute mreže, istaknut je kao dobar primer.

Upravo je Kulturna stanica Svilara, koja se nalazi u Almaškom kraju, jedan od razloga zbog kojih su i svetski mediji, poput BBC, Euronews, Lonely planet, Condé Nast Traveller pisali o Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture i destinaciji koju bi trebalo posetiti.

Foto: Vladimir Veličković