Izložba „Agraria – dom savremenog stvaralaštva” do 14. decembra u Svilari


Izložba „Agraria – dom savremenog stvaralaštva” otvorena je 3. decembra u Kulturnoj stanici Svilara i biće dostupna za posetioce do 14. decembra.

Članovi Inicijative za Agrariju imali su ulogu zamišljenog klijenta prema čijim su potrebama studenti tri arhitektonska fakulteta osmislili nove radne, kancelarijske i programske prostore Agrarije. Na izložbi je predstavljena selekcija najzanimljivijih studentskih odgovora na postavljeni projektni zadatak. Reč je o Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Fakultetu za arhitekturu i urbanizam Politehničkog univerziteta u Temišvaru.

Ideja ovog projekta je revitalizacija i rekonstrukcija industrijskog kompleksa nekadašnjeg pogona Elektroluxa”, koji se prvobitno zvao „Agraria”, a koji je izgrađen 1939–1940. godine od strane poljoprivredne zadruge jugoslovenskih Nemaca po imenu „Agraria”. Danas taj kompleks predstavlja najreprezentativniji očuvani primer međuratne poslovne modernističke arhitekture u gradu.

Dom savremenog stvaralaštva „Agraria” je zamišljeni objedinjeni prostor za umetničku produkciju i programsku saradnju strukovnih umetničkih udruženja i organizacija koje aktivno deluju u polju kulture i umetničke produkcije u Novom Sadu.

Inicijativu za Agrariju su 2018. godine pokrenuli pojedinci koji dolaze iz organizacija: Društvo arhitekata Novog Sada (DANS), Centar za nove medije_kuda.org, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Uduženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV).

Producent izložbe je Centar kuda.org, a pokrovitelji su Fondacija „Hajnrih Bel” – Regionalna kancelarija u Beogradu i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Foto: Marko Pudić