BETA cirkus okupio internacionalne umetnike u Svilari


Kulturna stanica Svilara poslednjeg septembarskog vikenda bila je mesto okupljanja zaljubljenika u cirkus. Od 23. do 26. septembra održan je BETA cirkus koji je okupio 12 internacionalnih umetnika, iz Češke, Danske, Portugala, Italije, Belgije, Holandije, Hrvatske, Nemačke, Finske, Velike Britanije i sedam lokalnih cirkuskih umetnika, koji su u tri dana, kroz različite radionice, debate, kao i performanse, mogli da unaprede svoje cirkuske veštine.

Odmah prvi dan, nakon sastanka dobrodošlice, održana je radionica „Kako razgovarati sa institucijama” koju je držao Stefan Segreto-Agilar, iz Mreže Cirkostrada, da bi narednog dana poznati Kurt Demei iz Belgije održao radionicu: Nova magija. Realizovana je i debata u kojoj su učestvovali Katrin Fodri, iz Francuskog instituta i Stefan Segreto-Agilar, a razgovorom je moderirala Mira Dobrković.

Ovim povodom, održan je seminar sa temom „Savremeni cirkus i teritorijalni razvoj“ u kom su učestvovali Katrin Fodri iz Francuskog instituta i Vladimir Radmanović, rukovodilac sektora podrške programa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Upriličena je i neformalna razmena dobrih praksi na kojoj su učestvovali: Antonia Kuzmanić iz Hrvatske, Dragan Jajić Vladisavljev iz škole cirkusa „Cirkoneo“, Paolo Strata iz italijanskog „Cirkovertigo“ i Ula Hokanen, iz galvejskog Komjuniti Cirkusa. Svi prisutni imali su priliku da isprate performans „Mi smo mogući“ koji je izveo Belgijanac Rode Bum.

BETA cirkus je projekat saradnje nastao u cilju razvoja i podizanja kapaciteta za neafirmisane umetnike iz oblasti savremenog cirkusa, koji su u potrazi za inovativnim radovima, trendovima i izrazima u Evropi, s posebnim fokusom na zemlje koje nemaju visok nivo cirkuskog obrazovanja i u kojima cirkus nije prepoznat kao savremena umetnost. Projekat tako predstavlja priliku za publiku da iskuse nove izraze i koncepte tokom nastupa uživo.

Tokom dve godine, projekat će se fokusirati na nove trendove u estetici savremenog cirkusa, kao što su iluzionizam i nova magija. Svim svojim aktivnostima, BETA cirkus promoviše međunarodnu podršku za diseminaciju novih tokova savremenog cirkusa, nove umetničke i istraživačke projekte, podiže kapacitete ove umetnosti, pruža podršku aktivnostima transnacionalne saradnje, koja je zasnovana na mobilnosti umetnika, profesionalaca i partnerskih timova kako bi se otkrili različiti konteksti, ali i nova publika i novi umetnici.

BETA cirkus je sufinansiran od strane programa Evropske Unije – Kreativna Evropa, a realizuju ga Bussola (Portugal), Teatro Necessario (Italija), Ludifico (Srbija) i Rigas Cirks (Letonija).

 

Foto: Uroš Dožić