БЕТА циркус окупио интернационалне уметнике у Свилари


Културна станица Свилара последњег септембарског викенда била је место окупљања заљубљеника у циркус. Од 23. до 26. септембра одржан је БЕТА циркус који је окупио 12 интернационалних уметника, из Чешке, Данске, Португала, Италије, Белгије, Холандије, Хрватске, Немачке, Финске, Велике Британије и седам локалних циркуских уметника, који су у три дана, кроз различите радионице, дебате, као и перформансе, могли да унапреде своје циркуске вештине.

Одмах први дан, након састанка добродошлице, одржана је радионица „Како разговарати са институцијама” коју је држао Стефан Сегрето-Агилар, из Мреже Циркострада, да би наредног дана познати Курт Демеи из Белгије одржао радионицу: Нова магија. Реализована је и дебата у којој су учествовали Катрин Фодри, из Француског института и Стефан Сегрето-Агилар, а разговором је модерирала Мира Добрковић.

Овим поводом, одржан је семинар са темом „Савремени циркус и територијални развој“ у ком су учествовали Катрин Фодри из Француског института и Владимир Радмановић, руководилац сектора подршке програма Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“. Уприличена је и неформална размена добрих пракси на којој су учествовали: Антониа Кузманић из Хрватске, Драган Јајић Владисављев из школе циркуса „Цирконео“, Паоло Страта из италијанског „Цирковертиго“ и Ула Хоканен, из галвејског Комјунити Циркуса. Сви присутни имали су прилику да испрате перформанс „Ми смо могући“ који је извео Белгијанац Роде Бум.

БЕТА циркус је пројекат сарадње настао у циљу развоја и подизања капацитета за неафирмисане уметнике из области савременог циркуса, који су у потрази за иновативним радовима, трендовима и изразима у Европи, с посебним фокусом на земље које немају висок ниво циркуског образовања и у којима циркус није препознат као савремена уметност. Пројекат тако представља прилику за публику да искусе нове изразе и концепте током наступа уживо.

Током две године, пројекат ће се фокусирати на нове трендове у естетици савременог циркуса, као што су илузионизам и нова магија. Свим својим активностима, БЕТА циркус промовише међународну подршку за дисеминацију нових токова савременог циркуса, нове уметничке и истраживачке пројекте, подиже капацитете ове уметности, пружа подршку активностима транснационалне сарадње, која је заснована на мобилности уметника, професионалаца и партнерских тимова како би се открили различити контексти, али и нова публика и нови уметници.

БЕТА циркус је суфинансиран од стране програма Европске Уније – Креативна Европа, а реализују га Буссола (Португал), Театро Нецессарио (Италија), Лудифицо (Србија) и Ригас Циркс (Летонија).

 

Фото: Урош Дожић