Fantastika Ateljea 61 Bosiljem


U okviru obeležavanje 60 godina postojanja „Ateljea 61“ u velikoj sali Kulturne stanice Svilara pogledajte izložbu „Fantastika Ateljea 61 Bosiljem“.

Nastala u konvergiranju francuske i flamanske tradicije i domaćeg nasleđa ćilimarske tehnike tkanja na razboju, tapiserija je kao autonomni, vizuelni medij prešla zavidan put od naivnih, pionirskih eksperimenata do autentičnih i originalnih ostvarenja koji prate savremene svetske umetničke tokove.

U Zbirci „Ateljea 61“, koja broji preko 300 eksponata, našla su se dela brojnih znamenitih umetnika čiji su delovanje i rad najbolji reprezent postojanja pojma savremene umetnosti u Srbiji.

S tim u vezi, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ želi da obeleži svoj jubilej izlaganjem jednog dela tapiserija umetnika Ilije Bašičevića Bosilja iz Zbirke A61.

Izložba tapiserija „Fantastika Ateljea 61 Bosiljem“ biće dostupna za publiku od 11. marta do 16. aprila, svakog dana od 10 do 18 sati. 

Za vreme trajanja izložbe, u zavisnosti od epidemioloških mera, biće organizovana predavanja o izložbi, u trajanju od sat vremena, sa dr Ivanom Bašičević Antić, i sa kustoskinjom i autorkom Jelenom Đorđević.

Posetioci će i sami imati prilike da se oprobaju u stvaranju ovog jedinstvenog vizuelnog umetničkog medija na radionicama, koje će biti realizovane u zavisnosti od epidemioloških mera.