Kinesko-srpski fotografski festival mladih i nedelja kineskog dokumentarnog filma


Studenti iz Srbije i Kine kroz fotografiju i film predstaviće svoju viziju globalne pandemijske situacije na Kinesko-srpskom festivalu fotografije mladih i nedelji kineskog dokumentarnog filma.

Svi zainteresovani posetioci izložbu mogu da pogledaju od 6. do 20. maja u Velikoj sali Kulturne stanice Svilara radnim danima od 10 do 18 sati, dok će poslednjeg dana, 20. maja, izložba biti dostupna od 10 do 12 sati.

Od 06. do 11. maja tokom festivala biće organizovana nedelja kineskog dokumentarnog filma. Prijava za filmske projekcije je obavezna popunjavanjem formulara.  Jedna prijava važi za jedno mesto na izabranom filmu.

Svi filmovi su titlovani na engleski jezik, osim filma With You – I’m From Wuhan, koji će biti titlovan na srpski jezik.

Program nedelje kineskog dokumentarnog filma:

 • 6. maj, 18 sati
  The Frontline: China’s Fight Against COVID-19 (33min), Ge Yunfei
 • 7. maj, 18 sati
  The Lockdown: One Month in Wuhan (33min), Ge Yunfei
 • 7. maj, 18.45 sati
  Documentary: A City of Heroes (45min), Wang Bingdi
 • 8. maj, 18 sati
  With You – I’m From Wuhan (1,2) (45min, 49min), Yang Yang
 • 9. maj, 18 sati
  Beyond the Mountains (98min), Jiao Bo
 • 10. maj, 18 sati
  Life Matters (season two) (1,2) (51min, 52min), Qin Bo
 • 11. maj, 18 sati
  Deep in the mountains (19min), Li Haixia
 • 11. maj, 18.30 sati
  Totter (31), Pan Zhihu

Nedelja kineskog dokumentarnog filma, koju je pokrenulo Udruženje za obrazovnu razmenu između Kine i Srbije, pruža dobru priliku ljudima iz Srbije za bolje razumevanje društva, ekonomije, kulture, obrazovanja i života običnih ljudi u Kini.

Dokumentarističkim pristupom, mladi umetnici odgovaraju na najaktuelniji svetski problem i pružaju uvid u sličnosti, razlike i specifičnosti njihovih podneblja i borbe protiv koronavirusa. Osim što se pruža prilika za afirmaciju mladih stvaralaca, na ovaj način se još jednom potvrđuje sve intenzivnija kulturna razmena između Srbije i Kine.

Događaj će biti realizovan u saradnji Asocijacije za razmenu edukativnog sadržaja između Srbije i Kine, Kulturne stanice Svilara, AUNS-a, BELDOCS-a i Univerzitetske biblioteke Beograd.