Momo Kapor


Izložba slika Mome Kapora, među kojima je i čuveni portret Desanke Maksimović, biće priređena u Kulturnoj stanici Svilara od 23. decembra do 06. januara. Pored slika imaćete priliku da vidite i lične predmete umetnika – četkice, štafelaje, palete, iz njegovog ateljea u Beogradu.

Momina dela natopljena najlepšim emocijama i sentimentom poklanjaju nam skoro iščezli svet pun nostalgije, ljubavi i lepote, kojem sada imate priliku i da prisustvujete. Svečano otvaranje zakazano je za 23. decembar u 19 časova, a publici će se tada obratiti Ljiljana Kapor, Momina supruga i osnivačica Zadužbine Mome Kapora.

Program zajednički priređuju Zadužbina Momo Kapor, izdavačka kuća Vina iz Francuske koja pripema monografiju posvećenu ovom velikom piscu, slikaru i novinaru, Kulturna stanica Svilara i Udruženje „Almašani”.

Izložba će biti dostupna za posetioce radnim danima i vikendom od 10 do 20 časova, osim neradnim danima, 1. i 2. januara. Uz to, biće organizovana i dva termina za stručno vođenje kroz izložbu: 4. januara od 13 sati.

I kada danas izdaleka i izbliza u isti mah gledamo Momine slike, utisak o plavoj liniji života, kako bi rekao Branko V. Radičević, traje neponovljivo i tako sugestivno, oproštajno ali i mladićki razdragano. Pamtim samo dva slikara koji su, u mom okruženju, taj modri štih beskraja ostvarili kao element trajniji i moćniji i od vazduha i od vode, kojima inače veoma duguje.Draško Ređep 

Vidimo se!