Момо Капор


Изложба слика Моме Капора, међу којима је и чувени портрет Десанке Максимовић, биће приређена у Културној станици Свилара од 23. децембра до 06. јануара. Поред слика имаћете прилику да видите и личне предмете уметника – четкице, штафелаје, палете, из његовог атељеа у Београду.

Момина дела натопљена најлепшим емоцијама и сентиментом поклањају нам скоро ишчезли свет пун носталгије, љубави и лепоте, којем сада имате прилику и да присуствујете. Свечано отварање заказано је за 23. децембар у 19 часова, а публици ће се тада обратити Љиљана Капор, Момина супруга и оснивачица Задужбине Моме Капора.

Програм заједнички приређују Задужбина Момо Капор, издавачка кућа Вина из Француске која припема монографију посвећену овом великом писцу, сликару и новинару, Културна станица Свилара и Удружење „Алмашани”.

Изложба ће бити доступна за посетиоце радним данима и викендом од 10 до 20 часова, осим нерадним данима, 1. и 2. јануара. Уз то, биће организована и два термина за стручно вођење кроз изложбу: 28. децембра од 18.00 до 18.45 и 4. јануара такође од 18 сати.

И када данас издалека и изблиза у исти мах гледамо Момине слике, утисак о плавој линији живота, како би рекао Бранко В. Радичевић, траје непоновљиво и тако сугестивно, опроштајно али и младићки раздрагано. Памтим само два сликара који су, у мом окружењу, тај модри штих бескраја остварили као елемент трајнији и моћнији и од ваздуха и од воде, којима иначе веома дугује. – Драшко Ређеп

Видимо се!